eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A zsírsavak jelenthetik az Alzheimer-kór kezelésének kulcsát

Azt a következtetést vonták le egereken végzett vizsgálatok segítségével a kaliforniai egyetem tudósai, hogy az Alzheimer-kór következtében fellépő memóriazavar kezelhető lehet egy enzim - és így az agy zsírsavai - szintjének csökkentésével. Ez pedig diétával vagy gyógyszeres kezeléssel érhető el.

Az egereken végzett tesztek azt mutatják, hogy a zsírsav-felesleg csökkentésével kevesebb memóriazavarral néznek szembe az állatok, és viselkedésük is megváltozik. A zsírsavak szintjét gyógyszerekkel és diétával lehet kordában tartani.

Nagy-Britanniában hétszázezer ember él elmezavarral, az előrejelzések szerint azonban ez egy nemzedéken belül a duplájára nőhet.

A kaliforniai egyetem tudósai a normális egerek agyának zsírsavszintjét vizsgálták, és összehasonlították azt azoknak az egereknek az agyával, akik olyan állapotban voltak, mintha Alzheimer-kórosok volnának. Utóbbiak agyában jóval magasabb volt a zsírsavak szintje. Termelését a PLA2 enzim szabályozza.

Azt találták, hogy már a PLA2 részleges csökkentése is megállíthatja a memória állapotának rosszabbodását és más károkat. A zsírsavak a szükségesnél jobban serkentették az agysejteket, ha lecsökkentették mennyiségüket, akkor a sejtek rendesen tudtak működni.

A kutatás vezetője hozzátette, a savak mennyiségét gyógyszeres kezeléssel és diétával is szabályozni lehet.

Ennek értelmében további tanulmányok után a kutatás segítségével ki lehet dolgozni egy terápiát az Alzheimer-kórosok számára.

A brit Alzheimer-szövetség szerint minden óvatos optimizmusra adhat okot. Megjegyzik ugyanakkor, még nem tudni, hogy az egereken végzett vizsgálatok eredményei alkalmazhatóak-e az emberre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×