eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vaníliaízű csodapor a génbetegségek ellen

Kutatók szerint a jelenleg gyógyíthatatlan genetikai betegségekben szenvedők számára reményt jelenthet az a por, ami néhány éven belül mindenki számára elérhetővé válik.

PTC 124 - egyelőre így nevezik azt a por állagú gyógyszert, amelyről az eddigi vizsgálatok bebizonyították, hogy eredményesen veszi fel a genetikai betegségek ellen a harcot.

Szakemberek remélik, hogy a csodapor 2400, jelenleg gyógyíthatatlan génbetegség kezelésére lesz alkalmas. Olyan betegségekről lehet szó, mint például a súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okozó cisztás fibrózis, vagy az izomsorvadással járó Duchenne-kór.

A legtöbb genetikai rendellenességet génmutációk okozzák, amelyek megakadályozzák a sejteket abban, hogy fontos proteineket állítsanak elő.

Az új gyógyszer, a PTC 124 kevésbé fogékonnyá teszi a mutációra a sejteket. Szakemberek szerint a vanília ízesítésű por étellel vagy folyadékkal való beszedése megállíthatja néhány genetikai betegség továbbterjedését.

Cisztás fibrózis esetében például a génmutáció miatt megáll a létfontosságú CTFR nevű protein termelődése. Az új gyógyszerről a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy elősegítette a szóban forgó protein termelődését, és javult a betegek légzése.

A tesztek az úgynevezett Duchenne-kórban szenvedők esetében is reményt keltőek. A génhiba következtében csak fiúknál kialakuló betegség fokozódó izomgyengességgel és izomsorvadással jár. A PTC 124-ről kiderült: segít az izmok helyreállításában.

Kutatók szerint várhatóan 2010-ben lesz elérhető a gyógyszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×