eur:
388.69
usd:
361.47
bux:
68766.16
2024. május 8. szerda Mihály

Mégis él a kihaltnak hitt állat - nézegessen ritka békákat!

Egy húsz éve kihaltnak hitt békafaj néhány példányára bukkantak a kutatók Costa Ricán. Angol tudósok most útnak indultak, hogy más, kipusztultnak hitt vagy a kihalás szélén álló fajok példányai után nézzenek.

A manchesteri egyetem kutatói a kihalás szélén álló békafajok után kutatnak Costa Ricán. A kétéltűek száma gyorsan esik az egész világon, egy halálos gomba fertőzése következtében.

A pusztulás az 1980-as években kezdődött; az évtized végére a kétéltű fajok harmada halt ki, és azóta is további százhúsz faj tűnt el a földről.

A tudósok egy évtizeddel ezelőtt fedezték fel azt a gombafajt, amely képtelenné teszi a kétéltűeket a bőrön keresztüli lélegzésre. A gombafaj súlyosan megfertőzte a közép-amerikai országokat.

Ugyancsak oka a békák pusztulásának a globális felmelegedés, valamint élőhelyeik kiirtása.

A egyetem munkatársai most mesterségesen próbálják tenyészteni a  békafajokat, hogy megvédjék azokat a kihalástól, így a sárgaszemű levelibékát is. Emellett a békák élőhelyének védelem alá helyezését is szorgalmazzák Costa Rica-i hatóságoknál.

Sikerként könyvelték el, hogy ráakadtak egy húsz éve kihaltnak hitt faj, az Ithsmohyla rivularis néhány példányára a monteverdei erdőkben. Ugyancsak húsz éve tűnt el a szem elől az aranyvarangy. Ez a legritkáb fán élő békafaj.

A tudósok pár példányt Manchesterbe szeretnének vinni, hogy mesterséges körülmények közt szaporítsák őket. A Costa Rica-i hatóságoktól már megkapták az engedélyt, azonban könnyű dolguk így sem lesz: a békák, amelyek csak pár centiméteresek, az esőerdő mélyén élnek, és leginkább éjszaka aktívak. Míg a hímek brekegéssel hívják fel magukra a figyelmet, a nőstények nem adnak ki hangot.

Az aranyvarangyot csak 1966-ban fedezték fel, de rögtön a kétéltűek kihalásának szimbólumává vált. 1987-ben ezerötszáz körül lehetett a száma, de alig két év múlva a faj példányai már eltűntek a kíváncsi szemek elől.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×