eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aludjon, ha el akarja kerülni a memóriazavarokat!

Az alvás nem csupán "időpocsékolás", hiszen éjjel dolgozza föl memóriánk a nappal minket ért információáradatot. Aki eleget alszik, annak frissebb lesz az emlékezete és könnyebben tanul - állapította meg a genovai egyetem tanulmánya.

Úgy találták a genovai egyetem kutatói, hogy aki eleget és jól alszik, annak másnap frissebb a memóriája. Ugyanis megerősíti a kapcsolatot az idegsejtek közt, ami alapvető fontosságú a tanulásban és a memória számára.

A kutatók egy 32 tagú csoportot teszteltek. A csoport tagjainak képeket mutattak, amire emlékezniük kellett, vagy új képességeket tanítottak nekik, olyat, mint például egy pont követése a számítógép képernyőjén egy botkormány segítségével.

Ezután a kísérletben résztvevő emberek egy csoportját hagyták 8 órán keresztül aludni, másoknak azonban csak egy rövid szundikálást engedélyeztek. Másnap meg kellett ismételniük a tanult gyakorlatot és föl kellett idézniük a képeket.

Eközben az agyukat egy funkcionális mágneses rezonanciamérő nevű műszerrel (FMRI) vizsgálták. Akik rendesen aludtak, jobban teljesítettek, és ez agyuk aktivitásában is tükröződött.

A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra is szükség van például arra vonatkozóan, hogy mennyi a ténylegesen szükséges alvásmennyiség.

Az eredmények rámutatnak, hogy milyen fontos része az életnek az alvás. Az ugyanis nem csupán időpocsékolás, hanem aktív tevékenység, elengedhetetlen a tanuláshoz és az emlékezet működéséhez.

A nappal kapott információt éjjel dolgozzuk föl.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×