eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zseniális főemlősök - a korábban gondoltnál is intelligensebbek

Az ember legközelebbi rokonainak mentális képességeit veszi sorra egy új természetfilm, amely szerint a főemlősök értelmi színvonalát egy nagy ugrás választja el az emberétől.

Az Ape Genius (Főemlős zsenik) című filmben láthatók szenegáli csimpánzok, amelyek vadászat előtt lándzsákat készítenek, és fogaikkal élesítik azokat, vagyis az ember őseihez hasonlóan megtanultak eszközöket használni a hatékonyabb zsákmányszerzés érdekében.

Vadászat közben a csimpánzok hatalmas erővel döfik lándzsáikat azokba a faodúkba, amelyekről úgy hiszik, hogy azokban az éjszakai életmódot folytató szenegáli fülesmakik alszanak.

Jill Pruetz antropológus úgy véli, hogy nagy jelentőségű felfedezésről van szó, hiszen korábban egyedül az embernek tulajdonították a halálos fegyverek készítésének képességét. Ráadásul a csimpánzok egymástól eltanulják az eszköz módszertanát, ami pedig a kultúra meghatározásának része.

Laboratóriumi kísérletek során egy Judy nevű csimpánz megtanult kezelni egy bonyolult szerkezetet, kerekek elforgatása és pedálok lenyomásának pontos sorozatán keresztül képes volt megszerezni a táplálékot. A környezetében lévő fajtársai a látottak alapján ugyancsak megtanulták kezelni a gépet.

A filmben szerepel egy, a jelbeszédet elsajátító gorilla, egy számolóbajnok orángután és egy törpecsimpánz, amely több mint háromezer angol szót képes megérteni.

A kilövőállásban

A látottak azt demonstrálják, hogy számos főemlős rendelkezik egy sor olyan képességgel, amelyet korábban egyedül az embernek tulajdonítottak, és csak néhány adottságuk hiányzik ahhoz, hogy az intelligencia kiteljesedésének útjára lépjenek.

A főemlősök képesek mérlegelni, fejleszteni képességeiket, érzelmeket átélni, és együttműködni a vadászatban; ugyanakkor nem urai érzelmeiknek, gyakran erőszakosak, nem képesek az emberhez hasonlóan társalogni, valamint csak korlátozottan építhetnek a társaik által elért eredményekre, felfedezésekre.

A film megfogalmazása szerint mentális képességeik rakétája a kilövőállásban van, de még nem indult el felfelé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×