eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Minimális alkoholfogyasztás is növeli a rák veszélyét

Már napi egyetlen pohár bor is jelentősen növeli a nőknél a mellrák kialakulásának veszélyét - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik egy nagyszabású vizsgálat eredményeként jutottak erre a következtetésre.

A mellrák a legelterjedtebb tumoros megbetegedés - ez teszi ki a diagnosztizált esetek 70 százalékát - hangsúlyozta a kutatást vezető Jasmine Lew, az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársa.

A kutatók a témában az egyik legátfogóbb vizsgálatot végezték el: 184 ezernél több, a változó koron túli nő egészségének alakulását figyelték hét éven keresztül, az eredményről pedig hétfőn számoltak be az amerikai rákkutatók éves közgyűlésén.

Azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik napi egy pohár alkoholt isznak, hét százalékkal nő meg a mellrák kialakulásának veszélye. Azoknál, akik napi két pohárral fogyasztanak, a betegség kialakulásának a veszélye már 32 százalékkal magasabb.

Nem ez volt egyébként az első kutatás, amely összefüggésbe hozta az alkoholfogyasztást a mellrákkal. A magyarázat pedig az lehet, hogy az alkohol megemeli a szervezetben az ösztrogén szintjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×