eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hiába a víz, nem lehetett élet a Marson

Nem alakulhatott ki élet a Marson egy amerikai tudós megállapítása szerint, mégpedig azért, mert túlságosan nagy volt ehhez az ásványi anyagok koncentrációja a vörös bolygó vízkészletében.

Andrew Knoll biológus a hét végén fejtette ki álláspontját egy bostoni konferencián. Megállapításait a Spirit és az Opportunity Mars-kutató ikerrobotok megfigyeléseire alapozza.

A marsi víz a tudós szerint valószínűleg túlságosan sós volt ahhoz, hogy kifejlődjön benne egy mikroorganizmus. A Mars "hosszú ideje nagyon száraz bolygó, ezért történetének kezdeteit kell kutatni, ha a bakteriális élet nyomait keressük" - fejtette ki a kutató. Nem tudjuk, létezett-e valaha élet a Marson - tette hozzá.

Steven Squyres, a New York állambeli Cornell egyetem munkatársa, a Spirit és az Opportunity küldetését figyelemmel kísérő tudóscsoport egyik vezető tagja szerint ha vannak egyáltalán a Marson "az élet kialakulására alkalmas helyek, azok csak a föld alatt lehetnek". Úgy lehet felfedezni ezeknek a mikroorganizmusoknak a nyomait, hogy általuk kibocsátott gázokat keresünk a légkörben - fejtette ki.

Az amerikai űrhivatal, a NASA múlt év végén jelentette be, hogy a Spirit kvarc jelenlétét mutatta ki a Marson. Ez az anyag abban a tiszta formájában, ahogy a vörös bolygón felfedezték, a Földön csak két környezetben, melegvízforrások vagy a vulkanikus zónában repedéseket előidéző gázkipárolgások közelében található meg; s a Földön mindkét környezetben megtalálhatók a bakteriális élet nyomai.

Az eredetileg tervezett 90 napos élettartamát jócskán meghaladva, a vörös bolygón immár több mint négy éve kutakodó két Mars-robot tudományos adatainak elemzése korábban alátámasztotta azt az elméletet, hogy a bolygónak a régmúltban volt egy mostaninál jóval nedvesebb és melegebb korszaka, amikor valószínűleg kezdetleges életformák is megjelentek az égitesten.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×