eur:
391.12
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Napfény és tüdőrák: van köztük összefüggés

A dohányzás után a második legfontosabb oka a tüdőrák kialakulásának az, hogy az emberek nem jutnak elég napfényhez - derül ki egy új tudományos jelentésből.

Azokban az országokban, ahol az emberek jobban ki vannak téve a napsugárzásnak - például az afrikai Malawiban vagy Beninben -, sokkal kevesebben betegszenek meg tüdőrákban, mint a kevésbé napfényes államokban.

Az UVB-sugárzás szintje összefüggésben van a tüdőrákos esetek kialakulásának gyakoriságával - mondta a kutatás egyik résztvevője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Cedric Garland.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet adatait és nemzeti egészségügyi statisztikákat használtak fel a jelentés elkészítéséhez, amelyből kiderül, hogy a tüdőrák 75-85 százalékban a dohányzás miatt alakul ki.

Ugyancsak közrejátszik a betegség kialakulásában, hogy az emberekhez mennyi napfény jut el: a tüdőrákos esetek száma jóval alacsonyabb a napfényes, Egyenlítő közelében fekvő országokban, mint azokban az államokban, ahol kevesebbet süt a nap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×