INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szörnyeteget találtak az "elveszett dzsungelben" - képpel

Infostart / InfoRádió
Hatalmas, a városi patkánynál ötször nagyobb patkányt és egy apró oposszumot fedeztek fel kutatók egy eldugott indonéziai dzsungelben. Az új fajokat egyelőre nem fenyegeti veszély, élőhelyük ugyanis biztonságos távolban van a lakott területektől.

Ritkán fordult elő a 21. században, hogy teljesen ismeretlen emlősöket fedezzenek fel a kutatók. Amerikai és indonéz tudósoknak mégis sikerült, bár még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák: valóban új alfajokat találtak, nem csak a szokásosnál kisebb vagy nagyobb példányokat.

Az új állatokat még júniusban fedezték fel Pápuán, a Foja-hegységben. Az expedíciót az amerikai Conservation International és az indonéz Tudományos Intézet közösen szervezte.

"Az óriáspatkány mérete ötszöröse a tipikus városi patkányénak, és egy csöppet sem fél az embertől; míg ott voltunk, többször is besétált és körbeszimatolt a táborban" - számolt be a felfedezésről Kristofer Helgen, a washingtoni Smithsonian Intézet munkatársa.

Az újonnan felfedezett oposszum viszont éppen az ellentéte: ez a Földön élő egyik legkisebb erszényes.

A dzsungelnek erre a részére - az "elveszett világra", ahogyan a kutatók nevezték, hiszen korábban ide ember alig tette be a lábát - már 2006-ban is indítottak expedíciót; akkor is sikerült egy sor, korábban ismeretlen pálma- és pillangófajt felfedezniük.

Pápuán találhatóak a világ legnagyobb összefüggő esőerdői, ezek azonban - akárcsak mindenhol Indonéziában - veszélyben vannak az illegális fatermelés miatt. A Foja-hegység azonban ebből a szempontból egyelőre biztonságos az élővilág számára, annyira messzire fekszik minden lakott területtől.

A címlapról ajánljuk