eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A világ legnagyobb CT-jével vizsgálják a "dínómúmiát"

A bőrnek, az izmoknak, az inaknak és az egyéb szöveteknek csak nagyon ritkán marad nyomuk, miután egy élőlény megkövesedik, ám mindezek ma is megfigyelhetők annak a dinoszaurusznak a maradványain, amelyet Észak-Dakota államban találtak a tudósok.

A szövetségi államban talált, 67 millió évvel ezelőtt élt példány a hadroszauruszok családjába tartozik, tökéletes épségben megkövesedett maradványaiból pedig a tudósok arra következtetnek: testfelépítése lehetővé tette, hogy gyorsabb legyen akár a Tyrannosaurus rexnél is.

A paleontológusok szerint az e dinoszauruszcsaládba tartozó őslények fara méretesebb volt, mint azt korábban gondolták, vagyis nagyobb lehetett az izomtömegük ezen a testtájon, emiatt pedig a nagy ragadozókat is lehagyhatták.

Lehetséges, hogy a hadroszaurusznak, amelyet megtalálásának helyszíne miatt Dakotának becéznek, egyes belső szervei is megkövesedtek, ezt is vizsgálják most a szakértők, amihez a világ legnagyobb komputertomográfját használják.

Tudják, milyen lehetett a színe

"Hihetetlen, amikor először rápillant az ember - lelkendezett Phillip Manning, a Manchester Egyetem paleontológusa. - Mélysége és struktúrája van a bőrnek. A mintázat részletessége egyszerűen lélegzetelállító."

Mivel az állat bőre is megkövesedett, a kutatók nem tudják megmondani, milyen színű lehetett egykor. Lehetséges, hogy Dakota nem egyszínű volt, legalábbis erre utal a csíkozott mintázat, ami a ma élő "átmenetes" színű hüllőknél fordul elő.

A dinoszaurusznak - amelyet még 1999-ben találtak a tudósok - nincs mellkasa, valószínű tehát, hogy részben felfalták a húsevők, mielőtt szervei megkövesedtek.

Teteme minden bizonnyal savas környezetbe került, az üledék gyorsan körülfogta, és az ásványok behatoltak teste szerves molekuláiba, mielőtt azok bomlásnak indulhattak volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×