eur:
392.47
usd:
361.45
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Szégyellhetjük magunkat: jobb a csimpánzok memóriája!

A csimpánzoknak jobb a memóriájuk, mint az embereknek - erre a meglepő következtetésre jutottak japán kutatók. Kiderítették, hogy a fiatal csimpánzok fotografikus memóriája lehetővé teszi, hogy meglepő pontossággal emlékezzenek a mintákra és a képsorokra.

Fotografikus memóriájuknak köszönhetően a csimpánzok gyakran legyőzik az embereket az ilyen képességeken alapuló társasjátékokban, mert gyorsabban és kevesebb hibával képesek elvégezni az előírt feladatot - állapították meg a Kiotói Egyetem kutatói.

Macuzava Tecuro vezetésével a kutatócsoport hat csimpánzot - három nőstényt és a kölykeiket - versenyeztette egyetemistákkal. Az egyik fiatal csimpánz, az ötéves Ajumu különösen brillírozott.

"A legtöbb ember - még a biológusok jelentős része is - azt hiszi, hogy az emberek kognitív képességeiket illetően felülmúlják a csimpánzokat. Senki sem tudja elképzelni, hogy a csimpánzok - különösen az öt év körüli fiatalok - jobbak a memóriafeladatok teljesítésében az embereknél. Pedig így van" - hangsúlyozta Macuzava.

Számok és háromszögek

A kutatásban résztvevő csimpánzokat megtanították arra, hogy felismerjék, és sorrendbe rakják a számokat egytől kilencig. A majmokat és a diákokat a számítógép képernyője elé ültették. Sorban villantak fel a képernyő különböző pontjain a számok, amelyeket azután egy fehér négyzet takart el. A kísérleti alanyoknak a számok növekvő sorrendjében kellett megérinteniük a négyzeteket.

Kiderült, hogy a majmok, bár nem pontosabbak, mint az emberek, de gyorsabban képesek végrehajtani a feladatot. A legjobban minden résztvevő közül Ajumu teljesített.

A második feladat végrehajtásában ezért már csak ő és a diákok vettek részt. Ezúttal öt szám villant fel gyors egymásutánban, majd eltakarta a számokat a fehér négyszög. A négyszögeket ismét a számok növekedési sorrendjében kellett megérinteni.

Ajumu, a memóriabajnok

Amikor a számok héttized másodpercenként villantak fel, Ajumu és a diákok is 80-80 százalékos eredménnyel végeztek. Ám amikor az intervallumot kéttized másodpercre csökkentették, a csimpánz verhetetlennek bizonyult: tartotta a 80 százalékos eredményt, míg a diákoké 40 százalékosra romlott.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be a kutatásról, és emlékeztettek arra, hogy hasonlóan jó fotografikus memóriával rendelkeznek a gyerekek, ez a képesség azonban a korral romlik. Éppen ezért a következő alkalommal a majmokat kisgyerekekkel versenyeztetik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×