eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Megfejtették, miért nem tudják kezelni egyesek a sikert

A váratlan sikerek a legtöbb embernek örömet okoznak, néhányan azonban feszültek és idegesek lesznek tőle. Tudósok most megfejtették a jelenség okát.

A sikerek feldolgozásának módja attól függ, hogyan látják az emberek saját képességeiket. Ha úgy gondolják, hogy azok veleszületettek és nem fejleszthetők, akkor aggodalommal tölti el őket a váratlan siker, mivel az ellentétes az egyik alapvető gondolati sémájukkal.

A szociálpszichológusok már egy ideje így gondolják, most azonban kísérleti eredményekkel is sikerült alátámasztani az elméletet.

A Washingtoni és Torontói Egyetem kutatói egy tesztsorozatot végeztettek el 118 hallgatóval. Először is felmérték, milyen az önképük, fixnek vagy fejleszthetőnek tartják-e a képességeiket.

Ezután egy olyan feladatsort kellett megoldaniuk, amelyről úgy tudták, hogy intelligenciateszt. Miután mindannyian ugyannyi (61) pontot kaptak, elmondták nekik, hogyan javíthatják a teljesítményüket.

A következő teszt eredményét véletlenszerűen határozták meg a tudósok, amelyek az előzőhöz képest rosszabbak vagy jobbak lettek, illetve ugyanolyanok maradtak.

A képességeiket fixnek tartók szorongva élték meg a jobb eredményüket, ezért a harmadik teszten gyengébben teljesítettek.

Jason Plaks, a Torontói Egyetem szociálpszichológusa szerint ezek a fiatalok azért nem tudták kezelni a sikert, mert az ellentétes a magukról kialakított képükkel.

Tanult tulajdonság

A másik érdekes csoportot azok jelentették, akik a képességeiket fejleszthetőnek tartják, de nem lett jobb az eredményük a második teszten - ebben az esetben ők éltek át nagyobb szorongást.

Jason Paks szerint ez utóbbi modell alkalmazható a sikertelen fogyókúra esetére, amikor az illető mindent megtesz, mégis kudarcot vall, ami nagyon frusztráló azok számára, akik azt tartják magukról, hogy képesek változni, fejlődni.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a képességek megítélése tanult vélemény, ami egyben azt is jelenti, hogy meg lehet változtatni. A menedzserek például képesek lehetnek olyan munkaköri környezetet kialakítani, amely bátorítja a fejlődésben való hitet, különösen az új dolgok kipróbálásának ösztönzésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
2025-ben jöhet a fordulópont a villamos energiában: átveszi a megújuló energia a hatalmat a szén felett

2025-ben jöhet a fordulópont a villamos energiában: átveszi a megújuló energia a hatalmat a szén felett

Az elmúlt két évtized legmagasabb növekedése várható 2024-ben és 2025-ben a globális villamosenergia-keresletben. Pozitívum, hogy a villamosenergia-szükséglet növekedésének mintegy felét már a napelemek fedezik - áll a Nemzetköz Energiaügynökség (IEA) évközi frissítéseket tartalmazó "Villamosenergia 2024" riportjában. A várakozások azt mutatják, hogy 2025 lehet a fordulópont, amikor a megújuló energiaforrások által termelt globális villamos energia mennyisége először meghaladja a szénből termelt mennyiséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×