eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kevesebb vitaminnal tovább élhetünk

Az édességekről és vitaminkészítményekről való lemondás meghosszabbíthatja az életet - derült ki német kutatók vizsgálataiból. A szakemberek azt tapasztalták, hogy a szőlőcukor-bevitel csökkentése akár negyedével növeli egyes férgek élettartamát.

Az egyszerű felépítésű szőlőcukor a szervezet alapvető energiaforrása, a különböző édességek nagy mennyiségben tartalmazzák.

A kísérleti alanyul szolgáló férgek esetében a kevesebb szőlőcukor hatására több szabad gyök keletkezett, ám nem sokkal később hosszan tartó védelem alakult ki a részecskék ellen - mondta el a Jénai Egyetem munkatársa.

"A rossz dolog végeredményben egy jó folyamatot mozdít elő" - tette hozzá Michael Ristow.

A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a szervezetet, éppen ezért sokan olyan ételeket, italokat vagy táplálék-kiegészítőket (például E vitamint) fogyasztanak, amelyek gazdagok a szabad gyökök mennyiségét csökkentő antioxidánsokban.

Káros hatások

A német kutatók olyan kémiai anyagot juttattak a férgek szervezetébe, amely megakadályozza a szőlőcukor feldolgozását. Ekkor az állatok kénytelenek voltak más energiatermelési módra átállni, ami növelte a szabad gyökök mennyiségét - ez azonban olyan enzimeket hozott működésbe, amelyek hosszan tartó védelmet biztosítottak a káros molekulákkal szemben.

A férgek végeredményben maximum 25 százalékkal éltek tovább, ami az embereknél 15 évet jelentene. Azok az állatok azonban, amelyeknek antioxidánsokat és vitaminokat adtak, nem élvezték az enzimek működésének előnyét.

Michael Ristow kifejtette: a kísérleti eredmények szerint az antioxidánsok széles körű fogyasztása nemkívánatos hatásokkal jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×