Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
327.76
bux:
110011.59
2025. december 15. hétfő Valér

A legkevesebb alkohol is növeli a mellrák veszélyét

Három pohár bor elfogyasztása olyan mértékben növeli a mellrák kockázatát, mint egy teljes doboz cigaretta elszívása - figyelmeztetnek kaliforniai kutatók, akik első alkalommal végeztek átfogó vizsgálatot az alkoholfogyasztás és a mellrák kialakulása közötti lehetséges kapcsolatról.

Korábbi kutatások is azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás megnöveli a nőknél a mellrák kialakulásának veszélyét, de eddig kevés és egymásnak ellentmondó adatok voltak azzal kapcsolatban, milyen szerepet játszanak a különböző italfajták a betegség kialakulásában - hangsúlyozta Arthur Klatsky kaliforniai kutató.

A Kaiser Permanente nevű non-porfit szervezet munkatársai most átfogó kutatást végeztek: 70 ezer, különböző etnikai csoportokhoz tartozó amerikai nő alkoholfogyasztási szokásait vizsgálták. Olyan nőkről van szó, akik 1978 és 1985 között többször jártak orvosnál, így egészségügyi állapotuk változása nyomon követhető.

2004-re közülük háromezernél diagnosztizáltak mellrákot - a tüdőrák után ez a második legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség a nőknél. 2007-ben 1,2 millió nőt kezeltek mellrákkal - csak Nagy-Britanniában 44 ezer nőnél diagnosztizálták a betegséget - és közülük félmilliónál a kór végzetes kimenetelű lesz.

Az alkoholt fogyasztó nőknél a kutatók azt is vizsgálták, hogy mit és mennyit isznak. Végeredményként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik naponta egy-két italt isznak, tíz százalékkal nő a mellrák veszélye. Azoknál azonban, akik legalább három italt isznak, a veszély már 30 százalékkal nő.

Az eredményt nem befolyásolta sem a kor, sem pedig az, hogy az illető melyik etnikai csoportba tartozik, és milyen italt fogyaszt. A mellrák kialakulásának a veszélyét ugyanis az etilalkohol növeli - ez pedig a borban, a sörben és az égetett szeszekben is megtalálható.

Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×