eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Remény a cukorbetegeknek: hamarosan vége az injekciózásnak

Hamarosan tablettában vehetik be a cukorbetegek az inzulint, így nem lesz szükség a mindennapos injekciókra. Aberdeeni kutatók fedezték fel, hogy az inzulint be lehet "burkolni", tehát orálisan is a szervezetbe juttatható.

Az inzulint egyelőre csak injekció formájában lehet bejuttatni a szervezetbe, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, s ez különösen a tűtől rettegő betegek számára jó hír.

Nem kevés emberről van szó, az orvosok szerint ugyanis a cukorbetegek jelentős része retteg a mindennapos injekciótól. Az ő számukra jelentős áttörést jelent majd, ha az inzulint tabletta formájában is bejuttathatják a szervezetükbe. Ez sokkal kényelmesebb módszer lesz.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek rendszeres inzulin-injekcióra van szükségük, míg a 2-es típusú cukorbetegség diétával vagy orálisan szedhető gyógyszerrel is ellenőrzés alatt tartható, és inzulininjekcióra csak akkor van szükség, ha a beteg állapota romlik.

A 2-es típusú cukorbetegség sokkal általánosabb, mint az 1-es. Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban gyermekeknél és fiatalabb korban fordul elő, amikor a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei (a béta sejtek) elpusztulnak.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a béta-sejtek nem pusztulnak el, de nem termelnek elegendő mennyiségű inzulint, és az inzulin hatása is gyengülhet. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam jobban öröklődik, mint az 1-es típusúra való fogékonyság.

Az inzulin orális adagolásának lehetőségét több kutatóközpontban is keresik. Tajvani kutatók például a garnélarák páncéljából vett anyagot használják arra, hogy beburkolják az inzulint.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×