eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megdöntötték a fizika egyik alaptörvényét?

Német tudósok szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy túl lehet lépni a fénysebességet. Ha ez igaz, át kell írni az összes fizikáról szóló könyvet, amelyekben szerepel Albert Einstein speciális relativitáselméletének egyik alaptétele, miszerint semmi, semmilyen körülmény között nem haladhat gyorsabban a fény kerekítve 300 ezer kilométer/másodperces sebességénél.

A speciális relativitáselmélet szerint - amely része az elfogadott fizikai világképnek -, ha valami gyorsabban halad a fénynél, akkor a múltba ér. Például ha egy űrhajó a fénynél sebesebben halad, akkor azelőtt érkezik meg, mielőtt elindult.

Két német tudós azt állítja, hogy az úgynevezett kvantumalagút-jelenséget felhasználva a fényt saját sebességénél - légüres térben 299.792.458 méter/másodperc - gyorsabb haladásra késztették.

Kísérletükben a fotonokra - a fény "energiacsomagjaira" -, és két prizma közötti mozgásukra koncentráltak a kutatók. Amikor a prizmákat eltávolították egymás közeléből, a legtöbb foton visszaverődött arról a prizmáról, amellyel találkozott, és felfogták egy detektorral.

Néhány részecske azonban a jelek szerint átugrotta azt a rést, amely akkor keletkezett, amikor a prizmákat eltávolították egymástól. Ezeknek a fotonoknak nagyobb távolságot kellett megtenniük, mint a visszavert részecskéknek, mégis ugyanakkor értek a detektorhoz, mint az utóbbiak.

Ez arra utal, hogy a rést átugró fotonok a két prizma között a fénynél gyorsabban haladtak.

A Koblenzi Egyetem munkatársa, Günther Nimtz a New Scientist című lapnak azt mondta: tudomása szerint ez az első eset, amikor nem érvényesültek a speciális relativitáselméletben leírtak.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×