eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Új szolgáltatások a Morphologic fordítóprogramján

Új szolgáltatásokkal bővült a MorphoLogic fordítóprogramja, és honlapfordítója. A változásokról Prószéky Gábor ügyvezető igazgató számolt be.

A MetaMorpho angol-magyar fordítóprogram-család magyarról angolra fordító modullal egészült ki - mondta el a MorphoLogic vezérigazgatója.

Prószéky Gábor kifejtette, a program korábban csak angolról magyarra fordított, viszont az új verzióban már magyar szöveget is angolra fordíthat a felhasználó. Hozzátette, a fordítóprogram a legnépszerűbb irodai alkalmazással is működik.

Prószéky Gábor elmondta, a magyar-angol modul két és fél alatt készült el, az MTA Nyelvtudományi Intézete és a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével. A program 160 ezer nyelvtani szabályt, szót és kifejezést ismer.

A MorphoLogic www.webforditas.hu oldalán a szöveg- és weblapfordító szolgáltatás mellett a keresés fülön a beépített Google-kereső segítségével megtalált oldalak már egy gombnyomással lefordíthatók angolra vagy magyarra. Prószéky Gábor elmondta, az oldal jelenleg napi 12 000 egyedi látogatót vonz.

Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy megjelent a Helyesek Plus, a Helyesek nyelvhelyességi csomag legújabb változata, teljesen új alapszókinccsel.

A program eddigi nyelvi tudását a MorphoLogic a felhasználók visszajelzései alapján kijavította és kiegészítette. Prószéky Gábor elmondta, az új változat teljesen lefedi a Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila által szerkesztett helyesírási szótár adatbázisát.

"Belekerült az Osiris helyesírás teljes, 213 974 szónyi adatbázisa, amit elvileg mindegyiket pontosan kezel, de nem azt a 213 ezer szót, ami benne van, hanem a belőle levezethető néhány milliárd alakot" - mondta az ügyvezető igazgató.

Prószéky Gábor hozzátette, a program több adatbázist képes kezelni. Az új alapszókincs és a hamarosan megjelenő további szakszókincsek a felhasználó igénye szerint kombinálhatók.

A helyesírás-ellenőrző szakszótárai sorában először a gazdasági szövegek helyesírásához készült szakszókincs jelenik meg, amely több mint 120 000 szóból áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×