eur:
390.74
usd:
359.69
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Szívrohamot okozhat a cukorbetegség elleni gyógyszer

Közel ötven százalékkal növeli a szívroham kockázatát a cukorbetegség elleni legnépszerűbb gyógyszer - derült ki egy új kutatásból. A kettes típusú cukorbetegség elleni gyógyszert világszerte legalább hétmillióan szedik - egyelőre.

A kettes típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, de egyre gyakrabban fordul elő elhízott gyermekeknél is.

A betegségre világszerte hétmillió ember szedi az Avandia nevű gyógyszert, amelyet 1999-ben vezettek be. A cég csak tavaly 1,5 millió font (545 millió forint) értékben adott el belőle világszerte.

Clevelandi kutatók most átnézték 42 kutatás eredményeit, és kiderítették, hogy a gyógyszer 43 százalékkal növeli a szívroham veszélyét.

Ellentámadásba lendült a gyártó

A tanulmányuk ugyan csak a jövő hónapban jelenik majd a New England Journal of Medicine-ben, de mivel az eredmények döbbenetesek, a lényeget a szaklap előre nyilvánosságra hozta.

A gyógyszert gyártó cég azonnal ellentámadásba lendült. Közleményük szerint nincs elegendő bizonyíték az állítás alátámasztására.

A brit cukorbetegek szövetségének tudományos információért felelős vezetője is óvott a pániktól, a szívbetegeket összefogó alapítvány pedig figyelmeztette tagjait, hogy okvetlenül konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt abbahagynák a gyógyszer szedését.

A clevelandi kutatók is figyelmeztettek, hogy az eredmény nem megkérdőjelezhetetlen, de annyira aggasztó, hogy további alapos vizsgálatot igényel.

Címlapról ajánljuk
„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek
Párizsból jelentjük

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×