eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A magyarok ellenállóbbak az AIDS-vírussal szemben

A magyarországi kutatás első eredményei alapján a magyar lakosság mintegy 10 százaléka kevésbé fogékony az AIDS-et okozó HIV vírusfertőzésre, mint akár az afrikai, akár a mediterrán vidékeken élők - jelentette be a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója.

Nagy Károly professzor hozzátette: mindez egy génmódosulásnak köszönhető, és felismerése nagymértékben segíti egy hatásos AIDS ellen védő anyag kifejlesztését.

Ahhoz, hogy egy vírus megfertőzzön egy sejtet, kapcsolódnia kell hozzá. A legtöbb vírus számára vannak különleges, csak rá jellemző úgynevezett dokkoló egységei, ezek a receptorok, amelyek azt segítik, hogy megtapadjon a sejt felszínén, és bejusson abba. Ezt nevezzük vírusfertőzésnek - mondta a professzor az InfoRádióban.

A HIV-vírusnak is van egy speciális receptora a sejtjeinkben. Egy olyan fehérje, amelyre szükségünk van a mindennapi létezéshez. Ha azonban ez a receptor nem ép, akkor a vírus sem tud a sejthez kötődni. Így a mutáció hasznos a szervezet számára.

A vírusfertőzést segítő horgonyzóhelyek száma például a skandináv országokban élők sejtjeiben kevesebb, mint a mediterrán országokban, a mutáció azonban teljesen hiányzik Afrikában.

Ezért van az, hogy a betegség a legnagyobb arányban a feketekontinensen terjedt el. A magyar lakosság 10-12 százalékára igaz, hogy kevésbé fogékony a fertőzésre.

A felismerés egy ellenanyag kifejlesztésében is segítséget nyújthat - mondta Nagy Károly. A jelenlegi gyógyszerek csak azokra a vírusokra hatnak, amelyek már beléptek a sejtbe, ha azonban sikerült az újfajta eljárást kifejleszteni, az még a sejtbe jutás előtt megakadályozhatja a fertőződést. A professzor szerint az eddigi eredmények bíztatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×