eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Váratlanul évekre bezárják a világ egyik legrégebbi könyvtárát

Előzetes bejelentés nélkül három évre bezárják a világ egyik legrégebbi, a Vatikánban üzemelő könyvtárát.

A könyvtárban kutató tudósokat teljesen váratlanul érte a hír, hogy a július közepén esedékes nyári szünet után legközelebb 2010 szeptemberében nyit ki a létesítmény.

A döntés oka, hogy a könyvtár egyes részei már alkalmatlanok a régi könyvek biztonságos tárolására.

A felújítás során légkondicionálót és a por elleni védelmet biztosító rendszert építenek be, és fejlesztik a tűzvédelmet is.

A zárás idején a tudósok elérhetik majd az ősi iratok digitális másolatát, így azokat otthon is tanulmányozhatják.

Az olvasószobát, ahol naponta általában száz kutató dolgozik, a Vatikán könyvrestaurátorai foglalják el, akikre több mint egymillió nyomtatvány és 75 ezer kézirat vár.

A vatikáni könyvtárat V. Miklós pápa alapította 600 évvel ezelőtt, és a tudósok azóta látogathatták. A pápai székhelyen működik még egy, úgynevezett titkos archívum is, amelynek elérése azonban jóval nehezebb a tudósok számára.

Ebben találhatók például VIII. Henrik angol király szerelmes levelei Boleyn Annának. A dokumentumokat egy vatikáni kém lopta el bizonyítékként annak idején, amikor az uralkodó szerette volna elérni Rómában házassága felbontását.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×