eur:
393.92
usd:
369.51
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bravúrral mentették meg a kis orrszarvú életét az állatkertben

Kemény harcot vívtak a Fővárosi Állatkertben született kis orrszarvú életéért, miután anyja nem volt hajlandó szoptatni, így megfosztotta az anyatejben lévő létfontosságú, a kórokozók elleni védelemért felelős anyagoktól. Az ELTE Immunológiai Tanszékének docense a Magyar Tudományos Akadémián mutatta be az új immunológiai módszert, amellyel sikerült megmenteni Layla életét.

Kacskovics Imre az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy amikor egy magzat a méhen belül fejlődik, akkor a kórokozók zöme nem tud a közelébe kerülni, ennek megfelelően az újszülöttek rendkívül fejletlen immunrendszerrel rendelkeznek.

Amint kikerül a külvilágba, kórokozók serege támadja meg. Hogy ne alakulhasson ki probléma, az anyai ellenanyagok - ember esetében még a méhen belül, állatoknál az anyatejjel - kerülnek az újszülött állat szervezetébe. Ez a feltétele annak, hogy az utód életben maradjon - hangsúlyozta az ELTE Immunológiai Tanszékének docense.

Kacskovics Imre felidézte, hogy az állatkert állatorvosai még a kis orrszarvú születése előtt megkeresték, és igyekeztek előre válságkezelő módszereket kidolgozni. Először arra gondoltak, hogy vért vesznek az anyától, kivonják belőle az ellenanyagokat, majd ezt a készítményt lefagyasztják.

Meg is próbálták levenni a vért, de mintegy 2,5 deci után az anyaállat meggondolta magát, és egy ilyen 2,5 tonnás állattal szemben nem lehet ellenállni - fogalmazott a szakember.

A pónik segítettek


Kacskovics Imre ezután azt tanácsolta, hogy az állatkerti póniktól gyűjtsenek vért, hiszen az orrszarvú a lófélék családjába tartozik. Össze is gyűjtöttek az állatoktól 14-15 liter vért, amiből előállították az immunkészítményt.

Születése után a kis orrszarvú akart ugyan szopni, de az anyaállat nem engedte, támadta is. Az ellést követően nyolc órával elvették a kis orrszarvút az anyjától, és megitatták az ellenanyag-készítménnyel.

Ezután folyamatosan ellenőrizték a szervezetében az ellenanyagok megjelenését, ami meg is történt, majd az állat elkezdte a saját ellenanyagkészletét is kialakítani. Most már ritkábban, de még mindig megvizsgálják, hogy növekszik-e a mennyiségük.

Először történt ilyen a világon, és mindenki örült, hogy ez sikerült, és az aranyos kis állat életben maradt - tette hozzá az egyetemi docens.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×