eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Születésnapi ajándék vezetett a felfedezéshez

Már a hivatalos felfedezés előtt 180 évvel, 1797-ben tettek említést az Uránusz gyűrűiről akkori csillagászok - állítja egy brit tudós.

A hivatalos álláspont szerint 1977-ben fedezték fel a Naprendszer hetedik bolygójának gyűrűrendszerét, ám egy brit csillagász azt állítja, már közel kétszáz évvel korábban tudtak a gyűrűkről.

Stuart Eves elmondta: egy 1815-ből származó enciklopédia bekeretezett oldalát kapta születésnapjára, és a képen az látszik, hogy hat kisebb objektum veszi körbe az Uránuszt.

Mivel a 18. században az Uránusznak csak két holdja volt ismert, és a hatodik holdat 1985-ben fedezték fel, így biztos, hogy nem holdak látszanak a képen - érvel a tudós.

Az elgondolást alátámasztja, hogy az égitestet felfedező Sir William Herschel jegyzeti között fellelhető egy bejegyzés, amelyben gyanítja, hogy a bolygó egyik gyűrűjét fedezte fel 1789. február 22-én.

Az angol Sir William Herschel 1781. március 13-án pillantotta meg először a bolygót.

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×