eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Életveszélyes és haszontalan a fogyókúra mozgás nélkül

Nem csupán hatástalan, de életveszélyes is lehet a diéta a fogyni vágyók többsége számára - derült ki az eddigi legátfogóbb kutatásból. A diéta végeztével ugyanis általában többet híznak vissza az emberek, mint amennyit leadtak.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a legtöbb ember számára a diéta hatástalan, mert a fogyókúra befejeztével ismét hízásnak indulnak, és jó, ha csak a korábbi súlyukat szedik vissza. A Kaliforniai Egyetem kutatói ennél elkeserítőbb eredményre jutottak, amikor elemezték több ezer páciens fogyókúráját.

Az eddigi legátfogóbb kutatásból kiderült, hogy a diéták egyszerűen nem működnek, mi több: életveszélyesek lehetnek a páciensek számára. A fogyókúra végeztével elért újabb súlygyarapodás ugyanis növeli a szívroham, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.

A felmérés szerint a diéta befejezte utáni 4-5 évben a páciensek kétharmada visszahízza eredeti súlyát - vagy még túl is lépi azt, függetlenül attól, melyik divatos fogyókúrát választotta. Az egyik vizsgált csoportnak például minden tagja többet hízott végeredményben, mint a kontrollcsoport önkéntesei, akik meg sem próbáltak vigyázni a súlyukra.

Az eredmény még elkeserítőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbben bizonyítottan hazudnak a súlyukat illetően, és még a kutatóknak sem szokták elárulni, hogy ismét hízásnak indultak.

Bár a túlsúly önmagában is hordoz súlyos egészségügyi kockázatokat, a gyors fogyás és hízás sokkal jobban megterheli a szervezetet, és növeli a korai halál veszélyét.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a páciensek jobban járnának, ha el sem kezdenék a fogyókúrát" - hangsúlyozta az egyik kutató, Traci Mann az American Psychologist legújabb számában a felmérést kommentálva.
Az egyetlen csodaszer a jól bevált testedzés

A fogyásról persze nem akarják a kutatók lebeszélni a túlsúlyos embereket, de hangsúlyozzák, hogy valódi és tartós eredményt csak akkor lehet elérni, ha az alacsony kalóriabevitelt a régi jól bevált módszerrel, a testedzéssel kombinálják.

Az összes kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy minél többet mozog valaki, annál többet fogy.

Az is régi igazság, hogy az egészséges fogyás folyamatos, lassú folyamat - ezt is megerősítette a kutatás.

"Egészséges testsúlyt úgy nem lehet elérni, ha az ember ész nélkül fogyókúrázni kezd, aztán nyugodtan hátradől, ha elérte a kívánt súlyt. Az egyetlen esély az, ha valaki egy életre megváltoztatja evési szokásait" - figyelmeztet Beckie Lang brit szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×