eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem csak mese, hogy a kosz jót tesz a szervezetnek?

A kosszal való érintkezés akár jót is tehet a szervezetnek, hiszen egy, a talajban megtalálható baktérium fokozhatja a jó hangulatért felelős kémiai anyag termelődését a szervezetben - derült ki egy kutatásból.

A kutatók azt vizsgálják, valóban van-e antidepresszáns hatása a Mycobacterium vaccae nevű baktériumnak.

Egyes hírek szerint ugyanis ezzel, a talajban megtalálható baktériummal kezelt tüdőrákos betegek életminőség javult.

Emellett azoknak az egereknek a szervezete, amelyeket szintén kitettek a baktérium hatásának, több szerotonint termelt, olyan anyagot, amelynek valószínűleg köze van a jó hangulat kialakításában - publikálták brit tudósok eredményeiket.

Depressziót okozhat

Az már csaknem bizonyos, hogy az alacsony szerotoninszint közrejátszik a depresszió kialakulásában.

"Ezek a kutatások segítenek megérteni, hogyan kommunikál a test az aggyal, és hogy miért olyan fontos az immunrendszer szerepe a mentális egészség megőrzésében" - mondta Chris Lowry, a vizsgálatok vezetője.

"Emellett el kell gondolkodnunk arról, nem kellene-e többet játszanunk a földön?" - tette hozzá.

A kutatás egyébként arról is feltárhat információkat, hogy az immunrendszer kiegyensúlyozatlansága miatt miért sújtják az embereket hangulatbetegségek.

Többet árt mint használ?

Egy kanadai kutatócsoport hasonló vizsgálatok során azt találta, hogy a szerotonin a szervezetben kulcsfontosságú sejteken halad át, az anyag pedig immunválaszt vált ki, ami akár helyre is állíthatja a depresszióra és fertőzésekre hajlamos betegek immunrendszerét.

Elképzelhető azonban, hogy a szerotonin annyira felpörgetné a védekezőrendszert, hogy az autoimmun betegséget váltana ki, azaz a szervezet saját antigénjei ellen támadna.

A kutatók úgy vélik, találtak egy lehetséges megoldást, azt azonban egyelőre nem tudják, hogyan hatna az emberi szervezetre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×