eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Akár egész szív is készülhet majd őssejtekből

Õssejtekből készítettek szívbillentyűt brit tudósok. Lehetséges, hogy akár három éven belül használhatják majd a klinikai gyakorlatban a szív mesterségesen előállított részeit.

A kutatást vezető orvos, Sir Magdi Yacoub szerint az is lehetséges, hogy tíz éven belül teljes, őssejtekből előállított szívet lehet majd beültetni a transzplantációra váró betegeknek.

"Ez egy ambiciózus elképzelés, de egyáltalán nem lehetetlen" - mondta.

A különféle specialistákból álló orvoscsapat egy évtizede dolgozik a módszeren, a mostani eredmények azonban hatalmas lépést jelentenek a mesterséges eljárással "készült" teljes szervek előállítása felé.

Mindenre jó?

Az őssejtek többféle különböző sejtté tudnak átalakulni: a kutatók állítottak már elő őssejtekből ínakat, porcot, húgyhólyagot, de spermát is.

Ez a kutatócsoport a gerincvelőből nyert őssejteket alakított át szívbillentyű-sejtekké. Ezután kollagénből készült vázon helyezték el őket, és 3 centiméter széles szívbillentyű-szövetet alakítottak ki belőlük.

Később ezeket a szöveteket birkák és disznók szervezetébe ültetik majd be, hogy kiderítsék, képesek-e ellátni a feladatukat.

Csökkentheti a kockázatot

Az eredeti szívbillentyűk, ellentétben a manapság használatos műbillentyűkkel, nem csupán arra valók, hogy megnyissák és elzárják a szívbe áramló vér útját, hanem azt is érzékelik, ha változás áll be a véráramban, és reagálnak erre.

Sir Magdi Yacoub és csapata azt reméli, hogy az őssejtekből előállított szívbillentyűk az eredetiekhez hasonlóan kifinomultak lesznek, és ha elkészítésükhöz a beteg saját őssejtjeit használják, még a kilökődés veszélyétől sem kell majd tartani, ezenkívül lecserélni sem kell őket, mint a ma alkalmazott darabokat.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×