eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Világra jött az idei év első óriáspandabocsa

Megszületett 2007 első óriáspandakölyke. Az aprócska nőstény panda a valaha feljegyzett leghosszabb ideig fejlődött anyja testében.

A szecsuáni Wolong kutatási központban született meg az idei év első óriáspandája: a csöppség világra jövetelekor mindössze 13,2 centiméter hosszú volt és 90 grammot nyomott.

A kölyök anyja, Ji Ni két rekordot is megdöntött: ő a központ legidősebb pandája, aki utódot hozott a világra, és ez volt az eddig regisztrált leghosszabb vemhesség ezeknél az állatoknál.

Az is furcsa, hogy a kis panda most született, az óriáspandák ugyanis általában ősszel adnak életet kicsinyeiknek.

Csupán körülbelül 1.600 panda él szabadon Kínában, 180 pedig fogságban - ezek csaknem fele éppen a Wolong központban. Tavaly itt 17, eddig összesen 30 pandakölyök született ellenőrzött körülmények között.

A kommunista országban ötven éve végeznek mesterséges megtermékenyítést a rendkívül lassan szaporodó állatokon. A nőstény pandák évente csak egyszer fogamzásképesek, és általában két kölyköt hoznak világra.

Az óriáspandák amellett, hogy az ember folyamatosan foglalja el életterüket, nagyban függnek fő táplálékuk, a bambusz fejlődésétől. A bambusz hatvanévenkénti virágzása, majd elpusztulása komolyan veszélyezteti a szabadon élő pandákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×