eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Ellenzéki ünnep volt augusztus 20-a"

Augusztus 20-a, mint egyházi ünnep, Nagy Lajos király uralkodásának idején került be először a naptárba. Később egy időre áthelyezték szeptember 2-ra, a 19. század második felében pedig volt ellenzéki ünnep is - mondta az InfoRádió egy korábbi műsorában Romsics Ignác történész.

A szakember megjegyezte, hogy a török uralom és Buda 1686-os visszafoglalása után áttették az ünnepet szeptember 2-ára, majd a 18. század közepén Mária Terézia rendeletben helyeztette vissza az eredeti időpontra.

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc után augusztus 20-a ellenzéki tartalommal töltődött fel, és a következő években nem egyszer kisebb összecsapások is voltak az ünnepnapon. Akkora jelentősége természetesen nem volt, mint március 15-ének - tette hozzá Romsics Ignác.

Állami ünneppé 1891-ben vált augusztus 20-a. A történész kiemelte, hogy az európai országokban a 19. században egyre nagyobb szerepet kaptak a nemzeti szimbólumok.

A század második fele a nemzetépítés jegyében telt: ekkor rendszeresítették a nemzeti himnuszokat, zászlókat, szimbólumokat, ünnepeket.

A szakember megjegyezte: mivel Magyarország nyelvileg, vallásilag és etnikailag sem volt heterogén, nem örültek a Szent Istvánhoz és a katolikus egyházhoz kötődő ünnep államivá tételének sem a magyarországi nemzetiségek, sem pedig a protestáns felekezetek.

A történész arról is beszélt, hogy a 20. század elején, Darányi Ignác agrárminisztersége idején kezdett összekapcsolódni az ünnep az aratással, az új kenyérrel.

Ennek a motívumnak a második világháború után lett nagy jelentősége, és maga az ünnep is a század közepétől teljesedett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×