eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarországon gyárthatják majd az AIDS-tapaszt

Sikeresek voltak az AIDS-tapasszal végzett klinikai vizsgálatok, a magyar találmány 3-5 éven belül tömegméretekben is gyártható lesz - értesült az InfoRádió a 25 évig az Egyesült Államokban kutató Lisziewitz Julianna professzortól.

A tudós kijelentette: egy teljes amerikai laboratóriuma úton van Magyarországra, ahol egy magyar-amerikai közös cégnek van esélye arra, hogy a világon elsőként hozza forgalomba a mérföldkőnek számító AIDS-tapaszt.

Mint mondta, a majomkísérletek bebizonyították, hogy a tapasz csökkenti az AIDS-vírus mennyiségét a szervezetben.

Az eljárással kapcsolatban megkezdődtek a humánkísérletek is. Ebbe a budapesti Szent László Kórház mellett egy amerikai intézet is bekapcsolódott. Szeptemberben Svédországban kezdenek a kísérletbe, késő ősszel pedig további öt európai oroszágban kezdik meg a készítmény tesztelését.

A kutató a gyógyszer jelentőségéről szólva elmondta: nincs még egy olyan készítmény, amely immunválaszt váltana ki egy krónikus betegből.

A medicinát várhatóan továbbfejlesztik, hogy érelmeszesedés vagy allergia kezelésére is alkalmas legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×