eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felkészületlenek vagyunk a vírustámadások ellen

Az új fertőzések ellen harcoló antibiotikumok kifejlesztése lesz a XXI. századi gyógyszerkutatások fő iránya - mondta az InfoRádióban Hans-Jürgen Federsel nemzetközi hírű kutatóprofesszor, aki egy nemzetközi konferencia előtt nyilatkozott az InfoRádiónak. A professzor úgy véli: az elmúlt öt évben megjelent új fertőző betegségek védtelenné tették a mai embert.

A fertőzések lesznek a XXI. században az emberiség legnagyobb ellenségei. Ennek ellenére a 90-es évek elején a gyógyszerkutatók úgy gondolták, hogy az antibiotikumok fejlesztése lezárható fejezet, a fő fertőzések ellen hatékony gyógyszerek jelentek meg, széles néptömegeket is jól tudtunk kezelni.

"Én a penicillinszármazékok továbbfejlesztésében nagy részt vállaltam, és egyszer csak azt láttam, hogy a gyógyszerfejlesztés ezen a területen leállt, az egyetlen kivétel a tuberkolózis volt, a fejlődő országokban tapasztalt tömeges és halálos járványok miatt" - erről beszélt az InfoRádióban az a Svédországból érkezett gyógyszerkutató professzor, aki egy nemzetközi vegyészkonferencián tart előadást Magyarországon.

Hans-Jürgen Federsel ugyanakkor megerősítette, hogy az elmúlt 5-10 évben új baktériumfajták jelentek meg, amelyekkel a gyógyszerkutatás nem tud még lépést tartani.

A régi baktériumokról is elmondható, hogy közben alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és az ember védtelen lett velük szemben.

A kutatóprofesszor rámutatott, hogy a világ vezető gyógyszerkutató helyein is heves viták vannak az antibiotikumok fejlesztésének újbóli szükségességéről, amit 5 éve még nem lehetett előre látni.

Újra nagy pénzeket kell az antibiotikumok fejlesztésére fordítani, ezt várja a társadalom is - fejtette ki a svéd professzor, aki szerint ez még akkor is így van, ha egy fertőzés adott esetben csupán kisebb embercsoportot ér el, ezáltal a gyógyszerfejlesztők pénze lassabban és kevésbé térül meg.

A kutatások középpontjában a '90-es évektől a nagy civilizációs betegségek voltak, az elhízás, az infarktus, a szélütés, az Alzheimer-kór.

A vírusfertőzések elleni küzdelem még bonyolultabb - mondta végül Federsel professzor.

Lényegében alig van hatóanyagunk a vírusokkal szemben, és még mindig nem értjük a vírusok működését eléggé, mert a kutatások eddig nem ezekre koncentráltak.

"De tudomásul kell vennünk, hogy a környezetünk biológiája változik, a kutatók kénytelenek egy örökké mozgó célpontra lőni, de nincs más választásuk" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×