INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

Felkészületlenek vagyunk a vírustámadások ellen

Infostart

Az új fertőzések ellen harcoló antibiotikumok kifejlesztése lesz a XXI. századi gyógyszerkutatások fő iránya - mondta az InfoRádióban Hans-Jürgen Federsel nemzetközi hírű kutatóprofesszor, aki egy nemzetközi konferencia előtt nyilatkozott az InfoRádiónak. A professzor úgy véli: az elmúlt öt évben megjelent új fertőző betegségek védtelenné tették a mai embert.

A fertőzések lesznek a XXI. században az emberiség legnagyobb ellenségei. Ennek ellenére a 90-es évek elején a gyógyszerkutatók úgy gondolták, hogy az antibiotikumok fejlesztése lezárható fejezet, a fő fertőzések ellen hatékony gyógyszerek jelentek meg, széles néptömegeket is jól tudtunk kezelni.

"Én a penicillinszármazékok továbbfejlesztésében nagy részt vállaltam, és egyszer csak azt láttam, hogy a gyógyszerfejlesztés ezen a területen leállt, az egyetlen kivétel a tuberkolózis volt, a fejlődő országokban tapasztalt tömeges és halálos járványok miatt" - erről beszélt az InfoRádióban az a Svédországból érkezett gyógyszerkutató professzor, aki egy nemzetközi vegyészkonferencián tart előadást Magyarországon.

Hans-Jürgen Federsel ugyanakkor megerősítette, hogy az elmúlt 5-10 évben új baktériumfajták jelentek meg, amelyekkel a gyógyszerkutatás nem tud még lépést tartani.

A régi baktériumokról is elmondható, hogy közben alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és az ember védtelen lett velük szemben.

A kutatóprofesszor rámutatott, hogy a világ vezető gyógyszerkutató helyein is heves viták vannak az antibiotikumok fejlesztésének újbóli szükségességéről, amit 5 éve még nem lehetett előre látni.

Újra nagy pénzeket kell az antibiotikumok fejlesztésére fordítani, ezt várja a társadalom is - fejtette ki a svéd professzor, aki szerint ez még akkor is így van, ha egy fertőzés adott esetben csupán kisebb embercsoportot ér el, ezáltal a gyógyszerfejlesztők pénze lassabban és kevésbé térül meg.

A kutatások középpontjában a '90-es évektől a nagy civilizációs betegségek voltak, az elhízás, az infarktus, a szélütés, az Alzheimer-kór.

A vírusfertőzések elleni küzdelem még bonyolultabb - mondta végül Federsel professzor.

Lényegében alig van hatóanyagunk a vírusokkal szemben, és még mindig nem értjük a vírusok működését eléggé, mert a kutatások eddig nem ezekre koncentráltak.

"De tudomásul kell vennünk, hogy a környezetünk biológiája változik, a kutatók kénytelenek egy örökké mozgó célpontra lőni, de nincs más választásuk" - tette hozzá.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018