eur:
392.88
usd:
368.1
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Autista kiválósági központ nyílik Budapesten

Brit segítséggel közép-európai autista kiválósági központot hoznak létre Budapesten, ahol a többi között diagnosztikai és oktatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe az autisták és családjaik. A központ létrehozásának alkalmából Richard Mills, a brit Nemzeti Autista Társaság igazgatója nyilatkozott az InfoRádióban.

Nagy-Britannia hatvanmillió lakosából mintegy félmillióan autisták.

A csaknem 50 éve létrehozott Brit Nemzeti Autista Társaság nemcsak az autizmus felismerésében és az autisták fejlesztésben segít, hanem azt is igyekeznek megértetni, hogy ez egy drága, de kikerülhetetlen szolgáltatás a társadalom számára.

Az autista gyerekekből autista felnőttek lesznek, van, aki nem szorul napi gondozásra, de a legtöbben speciális környezetet igényelnek, ahol biztonságban érezhetik magukat - mondta az InfoRádiónak Richard Mills, Brit Nemzeti Autista társaság igazgatója, a Közép-Európai Autista Kiválósági Központ felállítása bejelentésének alkalmából.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány támogatásával is megvalósuló intézmény az Autizmus Alapítvánnyal közösen diagnosztikai, oktatási szolgáltatásokat nyújt majd, illetve napközbeni elhelyezést biztosít az érintett betegeknek, és továbbképzéseket is szervez autistákkal foglalkozó szakembereknek.

Genetikai okok, rejtélyes részletek

Richard Mills elmondta azt is: rengeteg kutatás zajlik a világban az autizmust kiváltó okokról, és egyre több a bizonyíték arra, hogy ennek a viselkedési zavarnak genetikai háttere van.

Tudom, hogy sokan beszéltek korábban egyes védőoltások vagy méreganyagok autizmust kiváltó lehetséges mellékhatásáról vagy szülői nevelési hibákról. Kutatási igazgatóként kijelenthetem, hogy ezek tudományosan nem állják meg a helyüket - hangsúlyozta a Brit Nemzeti Autista társaság igazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy ma sem értik pontosan, hogy az autizmusra hajlamosító genetikai tényezőkből mikor alakul ki a betegség.

Azt tudjuk, hogy az agyban történnek az elváltozások, és minden bizonnyal még a születés előtt, a méhen belül - tette hozzá Richard Mills.

Az igazgató úgy látja: az egyes kísérő tünetek kezelésében történt némi előrelépés, de az alapvető elváltozáson, magán az autizmuson alig-alig tudnak segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×