INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

Magyarország: Akarat a fennmaradásra

Infostart

Szerda este mutatták be Londonban Sir Bryan Cartledge történész és diplomata, volt budapesti brit nagykövet új egykötetes Magyarország történetét, amely hatszáz oldalon elemzi, hogyan maradt fenn a magyarság több mint ezer éven át, a történelem viharaiban.

Az Akarat a fennmaradásra - The Will to Survive című könyvet az Amerikából átutazott John Lukács professzor és a londoni egyetem emeritus történelem professzora, Péter László mutatta be a Magyar Kulturális Központban - jelentette az InfoRádió tudósítója a brit fővárosból.

A bemutatón John Lukács professzor a könyv legfőbb érdemeként az alapos kutatást, a beleérzést és a kiváló stílust emelte ki. A szerző nem mindig dícsér, de mindig rokonszenvez a magyarsággal.

John Lukács szerint ez a legjobb egykötetes angol nyelvű mű a magyar történelem több mint ezer évéről. Szerencsés, hogy éppen az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján jelent meg, mert ezt az eseményt is részletesen és elfogulatlanul tárgyalja.

Péter László akadémikus szintén kiváló munkának tartja Sir Bryan Cartledge művét, amely vetekedik a legjobb magyar átfogó Magyarország történetekkel. A könyv külön érdeme, hogy a szerző meglátta, milyen különleges szerepet játszottak történelmünkben az írók, tehát róluk is bőven szót ejt.

A mű vezérmotívuma a fennmaradás akarata. S a hatszáz oldalas tanulmány végén Sir Bryan Cartledge azt idézi, amit Orbán Viktor mondott miniszterelnökként 2000-ben, a trianoni évforduló alkalmából, rámutatva, hogy a tatárok, a törökök és a Habsburgok birodalma, a náci és a szovjet birodalom már mind eltűnt a történelem süllyesztőjében, de Magyarország, területileg megfogyatkozva ugyan, de még mindig létezik, s maga tervezi a jövőjét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018