eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óceán lehet a Szaturnusz holdján

A Cassini-űrszonda adatai alapján tudósok úgy gondolják, hogy óceán rejtőzhet a Szaturnusz egyik kisebb holdjának, az Enceladus-nak a jeges felszíne alatt, ráadásul nem is túl mélyen. Ahol víz van, ott élet is lehet - vélik a tudósok.

Mielőtt a Cassini-űrszonda elérte a Szaturnuszt, nem sok figyelmet fordított a tudományos világ a kis méretű holdnak. Az Enceladus akkor került a figyelem középpontjába, amikor
a szonda adataiból kiderült, hogy geológiailag aktív a hold.

Az Enceladus-on lehet, hogy a felszínhez közel folyékony víz van, amely gejzírként tör fel. A szonda a hold déli sarkán figyelte meg a kitöréseket, amelyeket a kutatási programban részt vevő tudósok az amerikai Yellowstone nemzeti parkban található gejzírekhez hasonlítanak.

"Tudjuk, hogy elég radikális következtetés a víz lehetséges jelenléte egy ennyire kicsi és hideg égitesten" - mondja Carolyn Porco, a Cassini képeit feldolgozó csoport vezetője, hozzátéve, hogyha igazuk van, akkor azonban jelentősen kiszélesedik az életre alkalmas környezetek palettája a Naprendszerben.

Vannak persze más holdak is a Naprendszerben, amelyek felszínét óceán borítja, ezek azonban rendszerint több kilométer jég alatt vannak. Andrew Ingersoll, a Kaliforniai Technológiai Intézet professzora szerint a különbség az, hogy az Enceladus esetében lehet, hogy a víz csupán 10 méterrel van a jeges felszín alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×