eur:
392.62
usd:
367.59
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kritikus pillanathoz közelít a Mars-szonda

Magyar idő szerint 21 óra 24 perckor lesz a legizgalmasabb pillanat a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) Mars-szonda küldetésében. Ekkor kezdi meg ugyanis a Mars körüli pályára állást. Ha ez a művelet sikerül, az MRO több adatot szolgáltathat majd a Marsról, mint az összes eddigi űrszonda.

Abban reménykednek az amerikai kutatók, hogy az MRO segítségével minden eddiginél részletesebb adatokat gyűjthetnek a Marsról. A Földre közvetített képeken olyan helyeket is keresnek majd, amelyek leszállóhelynek is alkalmasak lehetnek egy esetleg 20-30 év múlva induló "emberes" Mars expedíciónál - mondta Litauszky Balázs, a Budapesti Planetárium igazgatója.

A következő néhány évben két további Mars-szondát indít a NASA - teszi hozzá a szakember.

A tervek szerint 2007-ben indul útjára a Phoenix-szonda, amely, ha minden jól megy 2008 májusában a Mars északi pólusánál fog leszállni. Feladata a bolygó északi részén lévő jég vizsgálata, amelyben többek között egyszerű marsi élőlényeket, mikrobákat keres majd.

A következő látványos kísérletre 2009-ben indul egy újabb űrszonda, amely a bolygó déli féltekén fog leszállni, és szintén az esetleges marsi élet nyomait fogja keresni, rengeteg specifikusan erre a célra tervezett műszerrel - mondta Litauszky Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×