eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Él a 11 millió éve kihalt rágcsáló

Egy távoli délkelet-ázsiai régióban tavaly felfedezett bizarr rágcsálóról kiderült: olyan emlőscsalád tagja, amelyről azt hitték, hogy már 11 millió éve kihalt.

A rágcsálónak, amelynek elpusztult példányaival találkoztak először tavaly a tudósok egy laoszi piacon, eredetileg saját rendszertani családot kapott, mert annyira különbözött minden más rágcsálótól.

A Carnegie Természettudományi Múzeum kutatói azonban jól megnézték a Laonastes aenigmamus névre keresztelt bizarr rágcsáló fogait, és rájöttek: a Diatomyidae-családhoz tartozó, 11 millió éve kihalt ázsiai emlősök közeli rokonával van dolguk.

Nem túl gyakori, de előfordul, hogy tudósok egy már kihaltnak hitt csoport élő tagját találják meg a világ valamely elzárt területén. Angolul még külön kifejezés is van a jelenségre: a "Lazarus effect" vagy a "Lazarus species", ami magyarul annyit tesz "Lázár hatás" és "Lázár faj", utalva Lázár bibliai feltámadására.

A leghíresebb példa a jelenségre a bojtosúszójú hal, amelyről a tudósok korábban azt hitték, hogy 80 millió évvel ezelőtt kihalt. Halászok 1938-ban fogtak ki egy élő példányt Dél-Afrika keleti partjainál.

A bizarr rágcsálót azonosító Mary Dawson és Chris Beard szerint a mostani eset legalább ilyen jelentőségű, hiszen emlősök esetében eddig csak néhány ezer, maximum egymillió év után előkerült állatra volt példa.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×