eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Alzheimer-kór: gyorsabban épülnek le a magasan képzettek

A magasan képzett embereken gyorsabban hatalmasodik el az Alzheimer-kór. Bár a betegség első szakaszában a "kiműveltebb" agyak jobban ellenállnak a kórnak, egy kritikus pont elérése után a leépülés jobban felgyorsul mint az alacsonyan képzetteknél - állapította meg egy a New York-i Columbia Egyetem végzett kutatás.

A kísérletben 312 hatvanöt évesnél idősebb embert követtek nyomon, akiket öt éve diagnosztizáltak Alzheimer-kórral.

Minden beteg szellemi képessége évről-évre csökkent, de a magasan képzetteké jobban: minden iskolában eltöltött év plusz 0,3 százalékos romlást jelentett évente.

A kutatók szerint magyarázatot adhat erre a jelenségre az az elmélet, amely szerint a magasan képzett emberek agyában több idegösszeköttetés van, illetve ezek hatékonyabban működnek. A magasan képzettek agya ezért kezdetben jobban ellen tud állni az Alzheimer hatásainak. Mivel azonban így az agykárosodás is nagyobb, a kór végül jelentősebb rombolást végez.

Harriet Miller, a kór kutatását finanszírozó Alzheimer's Research Trust képviselője szerint azonban nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a kutatás eredményeiből, és kulcskérdés marad például, hogy valóban az iskolában eltöltött évek, és nem más ehhez kapcsolódó tényezők, például a foglalkozás, az életmód, vagy az anyagi helyzet okozzák-e a különbséget.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×