eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ismét vitatják Darwin tanait Amerikában

Az amerikai Atlantában másodfokon dúl a jogi csata arról, hogy a Darwin evolúciós tanát (is) bemutató biológiakönyvre indokolt volt-e felragasztani a figyelmeztető jelzést, hogy ez csak egy elmélet, amelyet kritikusan kell megközelíteni.

A történet 2002

-re nyúlik vissza, amikor az erősen vallásos Cobb megye iskolájában a szülők tiltakozásait csillapítandó, az iskola a következő figyelmeztetést ragasztotta az inkriminált biológiakönyvre: „Ez a tankönyv az evolúcióról szóló anyagokat tartalmaz. Az evolúció egy, az élővilág eredetéről szóló elmélet, nem pedig tény. Ezért a tananyag nyitott megközelítést, alapos tanulmányozást és kritikai szemléletet igényel.”

Még abban az évben az ACLU amerikai polgárjogi szervezet perre vitte a dolgot, és az elsőfokú bíróság 44 oldalas ítéletében igazat adott a szervezetnek, amely szerint a figyelmeztetés vallási meggyőződést közvetít, tehát el kell távolítani.

Ed Carnes fellebviteli bíró viszont úgy döntött, hogy nem kellett volna eltávolítani a figyelmeztetést a tankönyvről, hiszen az evolúció „nem eléggé bizonyított elmélet”.

Charles Darwin 1859-ben megjelent „A fajok eredete” című könyvét kezdetektől fogva rengeteg támadás érte, annak ellenére is, hogy az elméletet a tizenkilencedik század végére a tudományos világ gyakorlatilag fenntartás nélkül elfogadta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×