INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

Ismét vitatják Darwin tanait Amerikában

Infostart / InfoRádió

Az amerikai Atlantában másodfokon dúl a jogi csata arról, hogy a Darwin evolúciós tanát (is) bemutató biológiakönyvre indokolt volt-e felragasztani a figyelmeztető jelzést, hogy ez csak egy elmélet, amelyet kritikusan kell megközelíteni.

A történet 2002

-re nyúlik vissza, amikor az erősen vallásos Cobb megye iskolájában a szülők tiltakozásait csillapítandó, az iskola a következő figyelmeztetést ragasztotta az inkriminált biológiakönyvre: „Ez a tankönyv az evolúcióról szóló anyagokat tartalmaz. Az evolúció egy, az élővilág eredetéről szóló elmélet, nem pedig tény. Ezért a tananyag nyitott megközelítést, alapos tanulmányozást és kritikai szemléletet igényel.”

Még abban az évben az ACLU amerikai polgárjogi szervezet perre vitte a dolgot, és az elsőfokú bíróság 44 oldalas ítéletében igazat adott a szervezetnek, amely szerint a figyelmeztetés vallási meggyőződést közvetít, tehát el kell távolítani.

Ed Carnes fellebviteli bíró viszont úgy döntött, hogy nem kellett volna eltávolítani a figyelmeztetést a tankönyvről, hiszen az evolúció „nem eléggé bizonyított elmélet”.

Charles Darwin 1859-ben megjelent „A fajok eredete” című könyvét kezdetektől fogva rengeteg támadás érte, annak ellenére is, hogy az elméletet a tizenkilencedik század végére a tudományos világ gyakorlatilag fenntartás nélkül elfogadta.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018