eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A győztes magyar női kézilabda-válogatott tagjai, Kisfaludy Anett (j), Háfra Noémi (j2), Lukács Viktória (j3) és Bordás Réka (j), valamint Klujber Katrin (b) a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott Magyarország – Svédország mérkőzés után a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. augusztus 2-án. A magyar válogatott 26-23-ra nyert és bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagyszerű diadal, nyolc között a női kézilabda-válogatott

A már csoportelső svédeket 26-23-ra verte a magyar együttes, és ott van a negyeddöntőben Tokióban.

Három feltétele volt a magyar női kézilabda-válogatott továbbjutásának az olimpián: a francia-brazil meccs ne legyen döntetlen, az oroszok győzzék le a spanyolokat, majd a mieink is a svédeket. Ebből az első kettő teljesült, így a magyar csapatnak saját kezében volt a sorsa utolsó csoportmeccsén.

A svédek már biztosan csoportelsőként jutnak tovább.

Az északi együttesben egy régi ismerős szerepelt: Jamina Roberts a 2017-2018-as szezonban az Érd játékosa volt.

A magyar csapat kezdett, és Vámos Petrának fél perc sem kellett az első gólhoz. Bíró Blanka átmentette a két nappal ezelőtti formáját, kimozdulva foga az első svéd lövést. Gyorsan emberelőnybe került a csapat, Tomori Zsuzsanna volt határozott, és dobta be a másodikat. Carlson szépített, majd egy rövid passz miatt akadt meg a magyar támadás. A svéd kapus, Bundsen kezdte kicsit elbizonytalanítani a magyarokat: Vámos lövését védte, Lukács Viktória helyzeténél pedig jól zárta a szöget. Szöllősi-Zácsik Szandra szépen játszotta tisztára magát, de a kapufára pattintott, Roberts pedig egyenlített a következő akcióból (2-2).

Lukács másodszorra már túljárt Bundsen eszén, majd a jó védekezés után Háfra bombázott a kapuba (4-2). Bírót fejen találta egy lövés, de a korábbi szabálytalanság miatt hetest kaptak a svédek, amit értékesítettek is. A magyar csapat Háfra újabb találatával 5-3-ra vezetett. Sőt, Vámos harcolt ki hetest, amit Klujber Katrin biztos kézzel lőtt be.

A svédek a szélről találtak be, de újabb magyar hétméteres következett: ezúttal Háfrával szemben szabálytalankodtak, Klujber nem hibázott (7-4). Stromberg kapott két percet.

A védekezés stabil volt, de a fórból nem sikerült újabb gólt szerezni, Szöllősi-Zácsik lövését blokkolták. A 13. percben Háfrát állították ki lökés miatt, ám a hetest Bíró védte. A labdát gyorsan elveszítette a magyar csapat, Dano használta ki, hogy fellazult a fal, ám Vámos gyorsan reagált, betörése után 8-5 volt az állás.

A kapusokról szóltak a következő percek, Bundsen és Bíró is ziccert fogott. Aztán Carlson talált be távolról, de Márton Gréta a szélről nem hibázott (9-6).

Bíró újabb hetesbe nyúlt bele, Márton pedig nagyon érezte, hova kell lőni Bundsennek, megvolt a tizedik gól. A svédek feljöttek két gólra, ám Klujber szépen cselezte be magát, és estében talált be. Mindkét együttesben éltek a szélsők, Márton és Lukács, valamint Hagman vált főszereplővé, valamint a negyedik bombáját is eleresztő Carlson (13-10).

A 25. percre minimálisra csökkent az előnyt: Westberg hetesből, Hansson egy gyors támadás végén szerzett gólt. A magyar támadások megakadtak, a labdaszerzés után pedig Hagman egyenlített. Időt is kért Elek Gábor.

Helembai Fanny kapott jó labdát, de mellé lőtt beállóból, a svédek viszont a 27. percben átvették a vezetést. Nem sokáig, Háfra lőtte ki az alsó sarkot. A svédek hetesből voltak újra eredményesek, Westberg kísérletét Szikora Melinda nem tudta védeni. A másik oldalon Helembai harcolt ki hetest és kiállítást - előbbi kimaradt, Klujber először rontott a meccsen. Bíró bravúrja tartotta az egygólos hátrányt, de a támadásban nem értették meg egymást a mieink, oda lett a kecsegtető lelhetőség.

A kapufa újra kisegítette az Elek-csapatot, az utolsó percben pedig Márton egyenlített, 15-15 a szünetben.

Második félidő

A svédek elrontották az első akciót, a labdával pedig Lukács indult gyorsan, és be is lőtte a ziccert. Tomori blokkolt, Szöllősi-Zácsikot viszont nem tudják a svédek - másfél perc alatt két gól, 17-15.

Tomori harcolt ki hetest, de Ryde lábbal védte Vámos lövését. Nem tudott meglógni a magyar csapat, hiába védekezett jól, Lukács ejtése a felső lécre pattant.

Az újabb labdaszerzés után Helembai fejezte be a gyors támadást, majd ki is harcolt egy kiállítást. A fórban szépen kijátszott akciót Lukács húzta be - 19-15-re léptek el a mieink.

A svédek gólképtelenek maradtak a második félidőben, a hetedik percben Roberts kapta meg kínai figurára a labdát, de Bíró a talpával beleért, így lett kapufa. A svéd kapitány, Tomas Axner időt is kért. Azonban ez sem használt, a magyarok újabb helyzetet védekeztek ki. A másik oldalon pedig Tomori harcolt ki megint hetest, amit Klujber elsőre kihagyott, de a kipattanót már belőtte - 20-15.

Szöllősi-Zácsik lőtt előkészítetlenül, de Tomori már jobban célzott. Aztán Carlson törte meg a svédek közel tízperces gólcsendjét (21-16). A svédek lerohanását Bíró védte.

Az ellenfél keményebben védekezett, így pedig több volt a hiba a magyar akciókban is, ám amikor kellett a szerencse a csapat mellé szegődött: Háfra lövése a kapus hátáról pattant be. A svédek gyors akciókat rendre góllal fejezték be, 22-19-nél pedig Elek Gábor is időt kért.

A 44. percben Vámos ment be bátran a falba, és nagyokat kapott, de valahogy csak betalát - fontos gól volt ez is. A svédektől Lagerquist ült le két percre.

A következő akcióban a kapufa volt a mieinkkel, ám a megszerzett labdát Háfra az üres kapu mellé dobta. Aztán Roberts volt kíméletlen (23-20), de válasz nem érkezett, két magyar támadás ment el gól nélkül. Szerencsére a svédek figyelme is kihagyott.

A 49. percben Tomori kapott piros lapot egy lökés miatt - kicsit túlzó ítélet volt. A két perc alatt nem változott az állás - sőt, utána sem: a mieink passzívig vitték el a támadást, de nem tudtak lőni, a svédek pedig pontatlanok voltak.

Az 53. percben Szöllősi-Zácsik vállalkozott és jól tette - hét perc után született gól a meccsen (24-20). Aztán Márton szerzett labdát, a mieink pedig igyekeztek hosszan támadni, ám Kisfaludy Anett lövését lehúzta a kapus.

A 25. percben Strömberget találták meg üresen, és három gólra csökent az előny. Nem sokáig maradt így: Vámos harcolt ki hetest, amit Szöllősi-Zácsik értékesített. 25-21-nél, az 56. percben a svédek kértek időt.

Roberts gólja vezette fel a hajrát, majd Zácsik lövését blokkolták a svédek. Az ellenfél gyors lefordulása nem sikerült, lépéshiba után került vissza a labda. Türelmesen játszottak a magyarok, de Háfra nem talált be. A következő akcióból viszont Zácsik már igen. A svédek a végén még közelebb kerülnek, de Bíró azért még hatalmas bravúrral zárja a meccset.

A válogatott 26-23-as sikerrel a negyeddöntőben folytathatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×