eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Turi György: veszélyes emberek bukkantak fel legjobb úszóink körül

Reményt keltett Késely Ajna edzőjében, hogy a fiatal versenyző három egyéni számban is negyedik hellyel zárta a budapesti kontinenstornát. A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke a magyar úszók tokiói éremesélyeiről is beszélt az InfoRádióban.

Turi György – tanítványával, Késely Ajnával szemben – nem félig üresnek, hanem félig telinek látja azt a bizonyos poharat. Mint mondta, a sportolók részéről manapság divatos megfogalmazás, hogy „munkából, edzésből jöttünk, nem készültünk erre a versenyre”, és bár óvakodna attól, hogy erre ő is rákontrázzon, határozottan állíthatja, hogy Késely Ajna mögött valóban komoly munka áll, hiszen neki elmaradása volt.

Ennek ellenére értek el jó eredményt, ami egy „indifferens” versenyen történt, hiszen négy számában megvolt az olimpiai A-szint, vagyis közelében sem volt annak, hogy kiessen a tokiói csapatból – hangsúlyozta a Kőbánya SC vezetőedzője.

„Tehát ő tényleg dolgozott, és nem lemaradt a dobogóról, hanem negyedik helyet ért el”

– mondta a szakember, és azt is kiemelte, hogy Késely Ajna azóta még keményebben dolgozik, és még jobban koncentrál a feladataira, így akkor sem „sírna”, ha hasonló eredményt érne el az olimpián.

Turi György az InfoRádió érdeklődésére úgy fogalmazott: nem látja, hogy Késely Ajna melyik számában lehet a legesélyesebb, szerinte akár mind a négyben nagy eredményt érhet el. 400, 800 és 1500 méteren a világranglistás időeredményei olyanok, ami arra predesztinálja a sportolót, hogy ott legyen a döntőkben. A 4x200-as női gyorsváltó stabil tagjaként a negyedik számban is mindenképp várható, hogy jó teljesítményt nyújtson – tette hozzá az edző, megjegyezve: nagy bánata, hogy nem tudja megállapítani, mit tudnak a külföldi riválisok, hogy készültek és mennyi van bennük, hiszen nem lehetett ott a versenyeken, nem látta az úszók mozgását, formáját és a fejlődésüknek a tendenciáját.

Természetesen lesznek olyan világsztárok az olimpián, mint például Katie Ledecky vagy Ariarne Titmus, akik verhetetlenek tűnnek, és külön fognak csatázni. „Ez kicsit hasonló, mint Milák Kristóf esete, hogy lesz ő és majd utána kezdődik a verseny” – tette hozzá.

Ami a tokiói éremesélyeket illeti, Turi György leszögezte: amikor még főszereplője lehetett egy-egy versenynek, akkor sem szeretett jósolni,

„most pedig milyen dolog lenne más fülére a csalánt verni?”

Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Kapás Boglárka vagy Rasovszky Kristóf esetében egyértelműen elvárható, hogy megcélozzák az olimpiai aranyérmet.

„Lehet eső, lehet hó, ha a vagyonomat kéne föltennem, Milák Kristófra odatenném, a többi már nehezebb operett” – mondta, de jelezte, a azért élsportolók, rutinos versenyzők és van kiváló edzőjük, hogy az álmukat megvalósítsák.

Turi György egyértelműen úgy gondolja, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a külön mentális felkészülésre ahhoz, hogy a versenyzők meg tudjanak felelni a tokiói körülményekhez. Ugyanakkor úgy látja "régi motorosként”, aki a kilencedik olimpiájára készül, hogy sok esetében olyan mentáltrénerek, „hirtelen jött megmondóemberek” is a versenyzők környezetében kerülhetnek, akik nem biztos, hogy jó irányba viszik a dolgokat. „Lehet, hogy eretnekség, amit mondok, de erre vigyázni kell”– tette hozzá.

Szerinte ideális, ha olyan bizalmi kapcsolat alakul ki az évek folyamán, amitől a versenyző vakon bízhat az edzőjében, és nem ékelődik közéjük senki, mert ha már külön-külön szakember kell, nem biztos, hogy megmarad a harmónia, amire szükség van. Mint mondta, akadnak példák arra, hogy nagy versenyzők, akik mellett mentáltrénerek, pszichológusok dolgoztak, az utolsó pillanatban már nagyon terhesnek tartották mindezt, de ez nem azt jelenti, hogy nincs rájuk szükségük, csak a megfelelő mértékben és a megfelelő tisztességgel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×