eur:
389.7
usd:
361.66
bux:
68510.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók egyéni versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Megmenti-e a védettség az orosz aranyat a pekingi olimpián?

A pekingi téli olimpia egyik legnagyobb csillaga lehet(ne), egyelőre úgy fest, a legnagyobb botrány alanya lesz. A mindössze 15 éves Kamila Valijeva főszerepet vállalt abban, hogy az oroszok nyerjék a műkorcsolyázók csapatversenyét. Ő az első nő a világon, aki négyfordulatos ugrást mutatott be. Ám doppingvétséggel vádolják, lehet, hogy nem is indulhat az egyéni versenyben.

A néhány héttel ezelőtt az Európa-bajnokságot is megnyerő Valijeva Pekingben (és a tévékészülékek előtt is) lenyűgözte a nézőket. „Köszönöm, Kamila Valijeva, hogy szívszorító szépséget adtál a világnak” – írta hétfőn Alec Baldwin híres színész.

„Istenem, ha ez az előadás nem ösztönözte az egész világot a műkorcsolyázásra, akkor nem tudom, mi másra van szükség” – áradozott Johnny Weir, az NBC versenyzőként két olimpián is szerepelt vezető szakkommentátora.

Az oroszok megnyerték az aranyérmet, átestek az aznapi virágátadó ceremónián, majd a NOB úgy döntött, hogy doppinggyanú miatt elhalasztja az eredményhirdetés. Nem nevezték meg, kiről van szó, de kiderült, hogy mi a szokatlan diszkréció oka. Ben Steiner sportújságíró a Twitteren azt írta, hogy mivel Valijeva 16 év alatti, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályai szerint „védett személy”. Ergo nem hozható nyilvánosságra a neve.

Ettől még mindenki tudja, kiről van szó, tele van a világsajtó vele, másrészt nincsen a lehetséges érintettek között más ilyen fiatal korú. A Novosztyi nevű orosz hírforrás másképpen értelmezi a védettség fogalmát, szerinte az ilyen fiatal korúak nem ítélhetők el doppingolásért.

Kiderült, hogy

Valijeva még novemberben (!) produkált pozitív mintát, mégpedig trimetazidin nevű gyógyszer miatt. Ez egy szívgyógyszer,

általában anginás betegeknek írják fel, hogy fenntartsák a véráramlást és megakadályozzák a szívet leállító elzáródásokat. 2014 óta szerepel a WADA tiltólistáján, nem túlságosan gyakori és kedvelt szer, de bukott már meg vele a hírhedt kínai úszó, Szun Jang és egy orosz bobos, Nagyezsda Szergejeva is.

Az oroszok egyébként nagyon felháborodtak az eljáráson, a Szport-Ekszpresz egyik legtekintélyesebb munkatársa, az 1976-os montreali olimpián toronyugrásban bajnok Jelena Vajcehovszkaja – Pekingből az RT nevű televíziós csatornát tudósítja – elsősorban amiatt értetlenkedett, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy novemberi esetet az olimpia ötödik napján hoznak nyilvánosságra, s nem előtte. Miközben mindenféle irányelvek azt szorgalmazzák, szülessenek meg az ilyen jellegű döntések az olimpia előtt.

Azt mondta: „A NOB határozza meg a szabályokat, és ezek a szabályok a következőket mondják: Ha valakinél hibát találnak, azt nyilvánosságra kell hozni az olimpia kezdete előtt. Ha egy tavaly év végén vett mintáról beszélünk, akkor feltehető a kérdés: Miért csak most jelent meg hirtelen az eredmény? Ki áll a botrány mögött? És akkor kinek kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ha nem tud rá hatni?”

Valijeva csütörtökön is edzett, egyelőre nem kapott információt arról, hogy kizárják a kedden kezdődő női versenyből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×