eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kónya Zsófia (k) és Jászapáti Petra (j2) váltja Liu Shaolin Sándort (b) és Krueger John-Henryt (j) a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián, a megnyitóünnepség előtti napon a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Éremben reménykednek a magyarok az olimpia első versenynapja előtt

A tizennégy fős magyar olimpiai csapat közel fele, hat sportoló is rajthoz áll a pekingi olimpia első „igazi” versenynapján, szombaton. A rövid pályás gyorskorcsolyaváltó az őszi világkupa-eredmények alapján éremben reménykedhet.

A 24. téli olimpia első magyar szereplője a 17 éves, kanadai édesapa és magyar édesanya házasságából Calgaryban született Kozuback Kamilla. A fiatal versenyzőnő egy visszalépés miatt indulhat a slopestyle versenyszámban. Ennek a selejtezőjére magyar idő szerint már hajnalban, 3.45-kor sor kerül.

Kezdenek a rövid pályás gyorskorcsolyázók is. Mind az öt, egyéni kvótát szerzett versenyző indul, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia 500 méteren, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry pedig 1000 méteren. E két számban még csak előcsatározásokat tartanak, ellenben az olimpiai programban először szereplő vegyes váltóban már aranyérmet osztanak a nap folyamán.

A magyar négyesben Jászapáti Petra és Kónya Zsófia helye biztos, de az edzői stáb csak az első egyéni selejtezők után dönt arról, hogy a két Liu fivér, valamint az amerikai-magyar Krueger John-Henry közül ki az a kettő, aki rajthoz áll. A döntés elnapolása minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a mind a négy őszi világkupa-futamon szerepet kapó Liu Shaoang átesett a koronavírusos fertőzésen, néhány napot kihagyni kényszerült, s csak késve utazott a többiek után Pekingbe.

Ebben a számban tizenkét váltó indul, a magyarok a harmadik előfutamba kaptak beosztást, a japánok, az oroszok és az Egyesült Államok négyese mellé. A papírforma szerint meg kellene nyerni ezt a futamot, aztán következhet a legjobb nyolc vetélkedője az A döntőért.

A futamból egyébként az első két helyezett biztosan továbbjut, s még a harmadik helyezettnek is van erre esélye, ha jobb idővel zár, mint a korábban rendezett két futam bármelyik harmadikja. A döntőre, magyar idő szerint, 14.26-kor kerül sor.

A szombati nap folyamán további nyolc sportágban versenyeznek, további öt számban avatnak bajnokot az olimpián. Síakrobatikában, a férfi mogulban a kanadai Mikael Kingsbury a nagy favorit, egyben ő a címvédő. Nemrégiben nyerte a 100. (!) világkupa-versenyét. Legnagyobb kihívója a japán Hirosima Ikuma lehet.

Női gyorskorcsolyában (3000 méter) elképesztő meglepetést jelentene, ha nem a három holland egyikének a nyakába akasztják az aranyat, de még az sem valószínűtlen, hogy narancssárga lesz a teljes dobogó. Irene Schouten a favorit, Antoinette de Jong és a címvédő, Carlijn Achtereekte indul még az ország színeiben.

Sífutásban (női 7,5+7,5 km tömegrajtos verseny) skandináv párharc ígérkezik, a norvég Therese Johaug és a svéd Frida Karlsson a legesélyesebb. Előbbi nagy visszatérő, már 2010-ben, Vancouverben nyert olimpiai aranyat, de 2018-ban hiányzott doppingeltiltása miatt.

Sílövészetben (2x6/2x7,5 km-es vegyes váltó) az orosz csapat és az északiak egyaránt jók, de meglepetést szerezhet a kínai csapat, amelyet a sportág két legendája alkotta házaspár készített fel: Ole Einar Björndalen és Darja Domracseva.

Síugrásban (női normál sánc) szombaton negyvenen indulnak, az előző napok edzésein az esélyesek közül a japán Takahasi Szara ugrott a legjobban. Minden idők legjobb női síugrónőjének tartják, 25 éves, de már ez a harmadik olimpiája. Az elsőn, 2014-ben, Szocsiban 17 évesen negyedik lett, Dél-Koreában már harmadik. Most már csak az arannyal lenne elégedett.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×