eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A francia Olivier Giroud (j) csapattársaival ünnepel, miután gólt fejelt a katari labdarúgó-világbajnokság Anglia-Franciaország negyeddöntő mérkőzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Szerdai vb-elődöntő: a franciák lendületes támadójátéka a marokkóiak hatékony védelme ellen

A torna egyik legerősebb támadópotenciállal rendelkező együttese, a címvédő francia válogatott az eddig a leghatékonyabb védekezést bemutató meglepetéscsapattal, a marokkói gárdával találkozik szerdán 20 órától al-Horban, a katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntőjében.

Az észak-afrikai gárda úgy tudta le eddigi öt vb-meccsét, hogy az ellenfelek egyszer sem találtak a kapujába. A csoportkörben a másik ágon elődöntős Horvátországgal 0-0-t játszott, majd Belgiumot 2-0-ra legyőzte, zárásként pedig Kanadát múlta felül 2-1-re. Ez az egyetlen kapott találata Marokkónak, ami viszont öngólból született.

Az egyenes kieséses szakaszra fordulva aztán a két ibériai válogatottat búcsúztatták a marokkóiak, a nyolcaddöntőben a spanyolokat 0-0 után a 3-0-ra megnyert tizenegyespárbajban - a kapus Jásszina Bono két tizenegyest védett, a harmadiknál a kapufa segítette ki -, majd a negyeddöntőben a portugálokat győzték le 1-0-ra.

A francia válogatott 4-1-es sikerrel indította szereplését Katarban, ellenfele Ausztrália volt, majd a dánok elleni 2-1-es győzelem máris továbbjutást ért, így zárásként az is belefért, hogy tartalékos felállással 1-0-ra kikapjanak Tunéziától Griezmannék. Didier Deschamps együttese magabiztos 3-1-gyel vette a lengyelek elleni nyolcaddöntőt, majd a negyeddöntőben küzdelmes 2-1-gyel kerekedett az angolok fölé.

Támadó alakzatukban mind a négy játékos jó formát mutat Katarban,

bár Ousmane Dembélé és Antoine Griezmann még nem szerzett gólt, a lendületes és kreatív mezőnymunkából alaposan kiveszik a részüket. A spanyol bajnokságban azért már mindketten betaláltak Bonónak, aki a Sevillában véd. A bal szélen sokszor tarthatatlan Kylian Mbappé viszont már öt gólos Katarban, míg a center Olivier Giroud négynél.

A franciák történetük első három vb-elődöntőjét elbukták (1958, 1982, 1986), azt követően viszont mindháromszor ünnepelhettek (1998, 2006, 2018), ezeken kétszer a döntő után is. A három győztes elődöntőjükben közös, hogy mindannyiszor minimális különbséggel kerekedtek riválisuk fölé: 1998-ban 2-1 a horvátok, 2006-ban 1-0 a portugálok, 2018-ban 1-0 a belgák ellen.

A franciáknak vb-ken afrikai riválissal szemben felemás a mutatója (3 győzelem és 3 vereség).

Az egyetlen olyan csatájukat, amit egyenes kieséses szakaszban vívtak, megnyerték: 2014-ben Nigéria ellen a nyolcaddöntőben, a hajrában szerzett gólokkal 2-0-ra.

Marokkó európai csapattól - a rendes játékidőt tekintve - legutóbbi nyolc vb-meccsén csak egyszer kapott ki, három győzelem és négy döntetlen mellett. Legutóbbi hat vb-meccsén pedig - ugyancsak a rendes játékidőt tekintve - veretlen, három győzelem és három döntetlen a mutatója, afrikai csapattól ez a leghosszabb sorozat.

A marokkói védelemnek leginkább Kylian Mbappé semlegesítését kell megoldania

- a negyeddöntőben az angoloknak sikerült -, a Paris Saint-Germain támadója a válogatottban legutóbbi 15 fellépésén 16-szor volt eredményes.

Marokkó a vb-k történetének 25. elődöntőse, a legutóbbi "újonc" Spanyolország volt 2010-ben, amely aztán egy kivételes generációt felvonultatva aranyérmesként távozott a dél-afrikai tornáról.

A marokkói csapatban a szövetségi kapitány Walid Regragui mellett az egyik kulcsember, Szoán Bufál, valamint Romain Száisz is Franciaországban született. Bufál mellett további négy társ jelenleg is francia klub alkalmazásában áll. Marokkó 1956-ban vált függetlenné Franciaországtól.

A két együttes a múltban már ötször mérkőzött meg, a mérleg erősen a veretlen franciák felé billen,

akik két döntetlen mellett háromszor nyertek. Egyik döntetlenjük 24 évvel ezelőtt egy nemzetközi tornán született Casablancában, amelyet büntetőpárbaj követett, és ott a házigazda marokkóiak 6-5-re jobbnak bizonyultak a néhány héttel később első vb-aranyérmét begyűjtő franciákkal szemben, akiknél Deschamps kezdőként játszott. Két évvel később a mostani francia kapitány csereként lépett pályára a két együttes ugyancsak casablancai találkozóján, akkor 5-1-re győzött az a csapat, amely abban az évben az Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

A francia-marokkói párharc győztese vasárnap a döntőben a keddi Horvátország-Argentína találkozó nyertesével találkozik, a vesztesek szombaton a bronzéremért csatázhatnak.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×