eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Sportközgazdász: a FIFA elvesztette a szponzorok bizalmát

Kérdéses, miért ment bele a FIFA abba, hogy a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt két nappal korlátozták a stadionokan sör fogyasztását.

Az igazi probléma, hogy a katari világbajnokságon a sörök korlátozásához a FIFA hozzájárult. A baj nem is az a veszteség, amit a per által fog veszíteni, hanem az a bizalomvesztés, ami ezeknek a szerződéseknek az alapja. Hosszú távra tervezel, felépítesz egy marketingkampányt, beleölsz csomó pénzt, invesztálsz. Akkor azt mondják az utolsó pillanatban, hogy korlátozzák. Ez elbizonytalanítja a szponzorokat és megnöveli a kockázati felárat – fejtette ki az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász.

Az amerikai szponzornak több jogi lehetősége van, például a hosszú szerződés alapján beperelheti a FIFA-t és kártérítést követelhetnek. Alkoholos italt fogyasztani a stadionban, vagy annak környékén nem lehet, ott nem engedték a bódék kitelepülését és marketingtevékenységet is korlátozták.

A szurkolói zónában, a stadionoktól távolabbi területeken az előre megállapodott helyen lehet sört fogyasztani.

A sportközgazdász szerint azt hangsúlyozzák, hogy a mai sportszórakoztatási normákhoz hozzátartozik az is, hogy megfelelő étel-ital kínálat legyen, ebbe pedig beletartozik az alkoholos italok fogyasztása.

"Gianni Infantino, a FIFA elnöke elnöke azt mondja, három órát ki lehet bírni alkoholos sör nélkül, amiben egyrészt igaza van, másrészt meg nincs. Ezek azok a fogyasztói szokások, amikor az ember elkölt egy halom pénzt, és jól akarja érezni magát. Ha a szurkoló szokásaihoz tartozik a meccs közbeni sörfogyasztás, akkor ezt erős korlátozásnak éli meg" – mondta.

A történetben vallási erőírások és kulturális szokások ütköztek, aminek jogi, gazdasági és kulturális következményei lehetnek. Dénes Ferenc szerint a katari világbajnokság ebből a szempontból is izgalmas, mert

"most szembesül a világnak ez a fele azzal, hogy vannak más értékek alapján élő népek, országok, mégpedig nem kis számban."

Ázsiai előretörése a futballüzletben és a sportüzletben értékkínálati versengést, ütközést hozhat nemcsak most, hanem a későbbiek során is. A legnagyobb probléma, hogy az a típusú szerződéses biztonság, ami ezeknek a gazdasági ügyleteknek az egyik alapja, veszélybe került, és a FIFA-nak kezelnie kell a problémát.

Felvetül a kérdés, hogy a jövőben emiatt leszűkítik azt a kört, ahol a világbajnokságot rendezhetik. A sportközgazdász hangsúlyozta: a korábbi évtizedek magatartási mintáival szemben a FIFA nagyon védekező kommunikációt is tevékenységet mutat a vb-vel kapcsolatban." Az a FIFA, akit mindenkit fenyegetett, mindenkit lesöpört az elmúlt években, most szemmel láthatóan mindenben követi a rendező ország és a rendezők elvárásait" – tette hozzá Dénes Ferenc sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×