INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

katar 2022

alkohol

fogyasztás

Sportközgazdász: a FIFA elvesztette a szponzorok bizalmát

Sportközgazdász: a FIFA elvesztette a szponzorok bizalmát

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola

Kérdéses, miért ment bele a FIFA abba, hogy a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt két nappal korlátozták a stadionokan sör fogyasztását.

Az igazi probléma, hogy a katari világbajnokságon a sörök korlátozásához a FIFA hozzájárult. A baj nem is az a veszteség, amit a per által fog veszíteni, hanem az a bizalomvesztés, ami ezeknek a szerződéseknek az alapja. Hosszú távra tervezel, felépítesz egy marketingkampányt, beleölsz csomó pénzt, invesztálsz. Akkor azt mondják az utolsó pillanatban, hogy korlátozzák. Ez elbizonytalanítja a szponzorokat és megnöveli a kockázati felárat – fejtette ki az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász.

Az amerikai szponzornak több jogi lehetősége van, például a hosszú szerződés alapján beperelheti a FIFA-t és kártérítést követelhetnek. Alkoholos italt fogyasztani a stadionban, vagy annak környékén nem lehet, ott nem engedték a bódék kitelepülését és marketingtevékenységet is korlátozták.

A szurkolói zónában, a stadionoktól távolabbi területeken az előre megállapodott helyen lehet sört fogyasztani.

A sportközgazdász szerint azt hangsúlyozzák, hogy a mai sportszórakoztatási normákhoz hozzátartozik az is, hogy megfelelő étel-ital kínálat legyen, ebbe pedig beletartozik az alkoholos italok fogyasztása.

"Gianni Infantino, a FIFA elnöke elnöke azt mondja, három órát ki lehet bírni alkoholos sör nélkül, amiben egyrészt igaza van, másrészt meg nincs. Ezek azok a fogyasztói szokások, amikor az ember elkölt egy halom pénzt, és jól akarja érezni magát. Ha a szurkoló szokásaihoz tartozik a meccs közbeni sörfogyasztás, akkor ezt erős korlátozásnak éli meg" – mondta.

A történetben vallási erőírások és kulturális szokások ütköztek, aminek jogi, gazdasági és kulturális következményei lehetnek. Dénes Ferenc szerint a katari világbajnokság ebből a szempontból is izgalmas, mert

"most szembesül a világnak ez a fele azzal, hogy vannak más értékek alapján élő népek, országok, mégpedig nem kis számban."

Ázsiai előretörése a futballüzletben és a sportüzletben értékkínálati versengést, ütközést hozhat nemcsak most, hanem a későbbiek során is. A legnagyobb probléma, hogy az a típusú szerződéses biztonság, ami ezeknek a gazdasági ügyleteknek az egyik alapja, veszélybe került, és a FIFA-nak kezelnie kell a problémát.

Felvetül a kérdés, hogy a jövőben emiatt leszűkítik azt a kört, ahol a világbajnokságot rendezhetik. A sportközgazdász hangsúlyozta: a korábbi évtizedek magatartási mintáival szemben a FIFA nagyon védekező kommunikációt is tevékenységet mutat a vb-vel kapcsolatban." Az a FIFA, akit mindenkit fenyegetett, mindenkit lesöpört az elmúlt években, most szemmel láthatóan mindenben követi a rendező ország és a rendezők elvárásait" – tette hozzá Dénes Ferenc sportközgazdász.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Sportközgazdász: a FIFA elvesztette a szponzorok bizalmát
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018