eur:
395.42
usd:
368.57
bux:
71904.13
2024. július 2. kedd Ottó
A spanyol Alvaro Morata (7), Dani Carvajal (k) és Lamine Yamal (19), miután az olasz Riccardo Calafiori öngólt vétett a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Itt az új baszk „csodaedző” – De la Fuente eddig csatát nyert

Akad olyan fogadóiroda, amelynél csupán 1,17-tel lehet fogadni a spanyolok győzelmére a vasárnap esti, kölni nyolcaddöntőre, ellenben a döntetlenre hétszeres a szorzó, a georgiaiak sikere pedig 13-szoros pénzt hozna a konyhára. Bármilyen jól is játszott a második és főleg harmadik eddigi Eb-mérkőzésén a Marca által az elődök („a Szovjetunió braziljai” által ünnepelt rivális, a La Roja, a Vörös esélyei egyértelműek. Luis de la Fuente válogatottja eddig minden kétséget kizáróan a torna legjobbja.

A spanyolok – egyedüliként a mezőnyben – mind a három csoportmeccsüket megnyerték, mégpedig az előzetesen legerősebbnek vélt négyesben, az olaszokat, a horvátokat és az albánokat megelőzve. Utóbbiak elleni volt a szövetségi kapitány tizenhetedik mérkőzése a válogatott élén, ezekből tizenhármat megnyert a csapatával.

Az 1980-as évek elején az Athletic Bilbaóval két bajnoki címet is nyerő egykori balhátvéd (aki abból következően, hogy az Athleticben játszott, természetesen baszk nemzetiségű) a 2022-es katari világbajnokság kudarca, a marokkóiak elleni kiesés után kapott szövetségi kapitányi kinevezést. Mondhatni „kéznél volt”, tekintve, hogy 2013 óta a szövetségben dolgozik, azóta az U19-es, az U21-es és az U23-as csapatot is dirigálta.

Noha ért el szép eredményeket, 2015-ben a 19 éven, 2019-ben a 21 éven aluliakkal lett Európa-bajnok, 2021-ben Tokióban olimpiai ezüstérmet szerzett Tokióban, mégis övezte némi bizonytalanság és kétkedés a szövetségi kapitányi kinevezését. A károgók azóta elhallgattak,

De la Fuente megnyerte a 2023-as Nemzetek Ligáját, csoportelső lett az Eb-selejtezőkben, s remekül játszik a mostani tornán is.

Korábbi korosztályos játékosai közül Unai Simon, Mikel Merino és Rodri Európa-bajnok lett 2015-ben (U19), Fabián Ruíz, Dani Olmo és Mikel Oyarzabal pedig 2019-ben (U21). Unaí Simon, Marc Cucurella, Dani Olmo, Mikel Merino, Mikel Oyarzabal és Pedri is olimpiai ezüstérmes.

Bár a kinevezése óta nagy változások történtek a spanyol labdarúgó-szövetségben, De la Fuente helye biztosabb, mint valaha. Presztízse nagyot nőtt már a torna kezdete óta, immár ő is a jelen baszk edzőinek szűk elitjébe tartozik, Mikel Artetával, Xabi Alonsóval, Unai Emeryvel és Andoni Iraolával.

De la Fuente Álvaro Morata mögött a Lamine Yamal, Morata, Nico Williams támadóhármas játszik, két légiós középpályással támogatva. Rodrit, a Manchester City csillagát akár közfelkiáltással is megválasztanák a világ legjobb hatosának, de ezen a tornán talán még rajta is túltesz Fabián Ruíz, a PSG futballistája, aki hajdanán a Betisben tűnt fel, onnan ment a Napolihoz, aztán onnan pedig a PSG-hez.

A védősorban várhatóan vasárnap este Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte és Marc Cucurella játszik. A horvátok ellen Nacho kezdett Laporte helyén, de az olaszok ellen már összeállt a mostanra jelzett védelem. Az albánok ellen Laporte kezdett, de akkor valójában a B-csapat játszott.

A spanyolok, ha továbbjutnak a nyolcaddöntőből, a következő mérkőzésüket a németek ellen vívják, július 5-én, Stuttgartban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×