eur:
390.54
usd:
358.26
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes

Politikai botrány az Eb-n, büntet az UEFA

Politikai (hátterű) botrány a labdarúgó Európa-bajnokságon: az UEFA visszavonta Arlind Sadiku koszovói újságíró akkreditációját egy nacionalistának ítélt gesztus miatt. Sadiku még vasárnap, a szerbek gelsenkircheni, az angolok elleni mérkőzésén mutogatott a szerb szurkolóknak, kezével a kétfejű albán sast mutatva.

Milan Vukovics, a Szerb Labdarúgó-szövetség (FFSZ) szóvivője Sadiku kizárását követelte a tornáról, mondván, a koszovói újságíró provokálta a szerb szurkolókat, élő adásban feléjük fordult, és a kétfejű sast imitálta a kezével.

A gesztus az albán nemzeti lobogón is látható sasra utal, illetve arra a feszültségre, ami a szerbek és a Koszovó lakosságának túlnyomó többségét kitevő albánok között létezik. Szerbia továbbra sem ismeri el független államként Koszovót.

Az UEFA közleménye megerősítette: „Egy újságíró akkreditációja visszavonásra került a 2024. június 16-i Szerbia–Anglia UEFA EURO 2024-mérkőzésen elkövetett felróható magatartás miatt.”

Sadiku kizárása nagy téma lett a közösségi médiában is. Azt mondta, akkor vették el tőle az akkreditációt, amikor be akart menni kedden az albán válogatott a horvátok elleni meccset megelőző sajtótájékoztatójára. Maga is úgy látta, a gesztus nem méltó hivatásos, a szakmáját előtérbe helyező újságíróhoz, de azzal védekezett, hogy az emberek nem tudhatják, hogy a gesztus nem volt sértő senki számára, ráadásul az emberek nem tudhatják, mit érzett az adott pillanatban, előjöttek benne azok a fájdalmak, szenvedések, amelyeket a háború idején átélni kényszerült.

Az UEFA szerdán tízezer eurós pénzbírságot szabott ki az albán és a szerb labdarúgó-szövetségre, mert a szurkolók nacionalista térképekkel ellátott molinókat emeltek fel az Európa-bajnokság mérkőzésein. Az európai szövetség szerint ezek „sporteseményre nem illő provokatív üzeneteket közvetítenek”. A szövetségek felelősek szurkolóik a stadionokban tanúsított magatartásáért.

A szerb szurkolók drapériáján Koszovó független területe és a „Nem lemondani róla” szlogen szerepelt. A FIFA is eljárást indított a 2022-es világbajnokságon, amikor a szerb öltözőben hasonló felirat előtt fényképezték le a játékosokat.

Az UEFA külön vizsgálatot is indított a szerb szurkolók állítólagos diszkriminációjával kapcsolatban. A koszovói labdarúgó-szövetség hivatalos panaszt nyújtott be az UEFA-hoz.

Várhatóan az UEFA megbünteti majd az albán szövetséget is, miután szurkolói országuk térképével ellátott drapériát helyeztek ki, azon Albánia határait a szomszédos országok területén húzta meg Dortmundban, az olaszok elleni mérkőzésen. Hamburgban, a horvátok elleni találkozón „Öld meg a szerbeket” kiáltások is felhangzottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×