eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A dán Kasper Dolberg, miután berúgta csapata második gólját a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Wales-Dánia mérkőzésén Amszterdamban 2021. június 26-án.
Nyitókép: A dán Kasper Dolberg, miután berúgta csapata második gólját a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Wales-Dánia mérkőzésén Amszterdamban 2021. június 26-án. MTI/EPA pool/Olaf Kraak

A dán futball és Schmeichelék nagy napja

Eddig is nagy nap volt június 26. a dán labdarúgás történetében. Mostantól még nagyobb!

1992-ben ezen a napon nyerte meg a válogatott – bizonyos Peter Schmeichellel a kapuban – Göteborgban az Európa-bajnoki címet. Huszonkilenc évvel később, 2021-ben, ugyanezen a napon a csapat emlékezetes győzelmet aratott a walesiek ellen az Eb nyolcaddöntőjében. Bizonyos Kasper Schmeichellel a kapuban.

A walesiek elleni mai 4-0 volt az első győzelem, amelyet a dán válogatott az Európa-bajnokságok egyenes kieséses szakaszában arattak, 1992 óta! Egyszersmind Kasper Hjulmand az utolsó, az oroszok elleni csoportmérkőzését 4-1-re megnyerő gárda az Eb-történelem első csapata lett, amely két egymást követő mérkőzésén egyaránt négy gólt tudott szerezni.

Az amszterdami nyolcaddöntő első két gólját a megsérült Yussuf Poulsen helyére a kezdő tizenegybe kerülő Kasper Dolberg lőtte, aki 2019 előtt, mielőtt az OGC Nice-hez Franciaországba szerződött, az Ajax futballistája volt. A holland élvonalban szerzett góljai 70 százalékát hajdanán a Johan Cruijff Arenában, a mostani mérkőzés helyszínén lőtte. Kilenc év után ő lett az első dán futballista, aki nagy tornán egy mérkőzésen két gólt is elért, 2012-ben Nicklas Bendtner rúgott kettőt, a portugáloknak.

A harmadik gólt az Atalanta hátvédje, Joakim Maehle lőtte, akinek ez volt már a második találata a tornán, az oroszok kapujába is betalált. A negyedik a Barcelona csatárának, Martin Braithwaite-nek a nevéhez fűződött.

A walesiek nagyon gyengén játszottak, válogatottjuk még soha nem szenvedett ilyen súlyos vereséget nagy tornán – igaz, nem is játszott sokan, ez a harmadik az 1958-as vb és a 2016-os Eb után.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×