eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én. A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiderült, miért volt csak 55 ezer néző a magyar–portugálon

Kerek négyezren nem mentek el a stadionba, pedig volt jegyük, de van más oka is, hogy miért maradt el jócskán a 68 ezertől a nézőszám.

Több mint 3500 fős személyzet dolgozik az adott találkozó megszervezésén a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság Puskás Arénában sorra kerülő mérkőzéseinek napján.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Telkiben tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy

  • az 1100 fős biztonsági személyzet és
  • az ugyanennyi önkéntes mellett
  • 800-an a közönséget kiszolgáló büfékben dolgoznak,
  • nekik 400 felszolgáló segít,
  • az MLSZ, valamint az európai szövetség (UEFA) részéről pedig további 2-300 ember felel a meccs zökkenőmentes lebonyolításáért.

Szabó Vilmos, a budapesti rendezés projektigazgatója elmondta, a szervezők a stadion megfelelő pontjairól és helyiségeiből "mindent és mindenkit" látnak, "senki nem tud elbújni". A magyar válogatott Portugália elleni mérkőzésén a pályára befutó szurkolót a biztonsági személyzet levezette a játéktérről, és eljárást is indított vele szemben. Szabó emlékeztetett rá, hogy a pályára rohanás a meccs közben bűncselekménynek minősül, és ha egy ilyen esetért a válogatott, vagy a szövetség kap büntetést, akkor az polgári peres úton átruházható a tettesre.

Az esetleges nem várt eseményekre, terrorgyanús cselekményekre vonatkozóan Fűrész Ádám projektmenedzser arról számolt be, hogy a szervezés első pillanataitól kezdve együttműködésben vannak a rendőrséggel és az illetékes hatóságokkal, amelyekkel közösen minden megelőző intézkedést megtettek, az előkészületek pedig megfelelők a biztonságos rendezéshez.

"A sok pozitív visszajelzés közül a legfontosabb mégis az, amelyet a pályára lépő csapatok tagjaitól, valamint az UEFA pályákért felelős szakembereitől kapunk, utóbbiak a többi rendező elé pozitív példaként állítják a Puskás Arénát" – nyilatkozta Fűrész Ádám, és hozzátette, a stadion pályakarbantartói "kiváló munkát" végeztek.

Szabó Vilmos elmondta, mivel 11 város rendezi az idei Eb-t, így 11 ország kulturális és jogszabályi hátterét kell a lehető legközelebb hozni egymáshoz.

"Van mozgástér, nekünk is vannak lehetőségeink, de minden egyes döntést le kell egyeztetnünk az UEFA-val" – jelentette ki a projektigazgató, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy miért volt "csupán" 55 ezer néző a több mint 60 ezres arénában.

"A koronavírus-járvány miatt meghozott szabályozások értelmében

majdnem 5000 férőhelyet kellett szabadon hagynunk a kameraállások miatt, az Eb-n ugyanis olyan kamerák is működnek, amelyek más válogatott meccseken nem.

Szintén UEFA-előírás, hogy a kispadok felett ki kellett alakítani a férőhelyeket a kimaradó, pályára nem lépő játékosoknak, valamint a szakmai stábok tagjainak" – mondta Szabó, ugyanakkor jelezte, a portugálok elleni összecsapásra

59 660 belépő kelt el, a stadionba azonban 55 660-an léptek be.

Hozzátette, mind a négy budapesti Eb-találkozón várható az 58-59 ezres nézőszám, és ezek közül átlagban 40-45 ezer lesz a magyar jegytulajdonos.

A Puskás Arénába történő belépéshez szükséges karszalagokkal kapcsolatban elhangzott, mindegyik mérkőzésre más és más karszalag érvényes, ezért ezt a védettség igazolásával, külföldiek esetében pedig negatív PCR-teszt birtokában kell átvenni az adott meccs előtt az erre a célra kijelölt pontokon. Az MLSZ ugyanakkor köszönetet mondott a szurkolóknak az eddigi együttműködésért, és az is kiderült, hogy a 11 rendező város közül Budapesten a legmagasabb a hazai nézők aránya.

A magyar válogatott kedden a portugálok ellen kezdett (0–3), szombaton 15 órától a világbajnok francia csapatot fogadja a Puskás Arénában, jövő szerdán pedig Münchenben Németország vendége lesz.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×