eur:
396.53
usd:
371.04
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
A női nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyének bronzérmese, Fábián Bettina és Betlehem Dávid, a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyének aranyérmese, a 10 kilométeres verseny bronzérmese a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Betlehem Dávid arany-, Fábián Bettina bronzérmes az Eb-n

A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

A húszéves magyar versenyző szerdán az olimpiai távon, 10 kilométeren harmadik volt, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen, kevesebb mint 24 órával később pedig ezt megfejelve a rövidebb távon diadalmaskodott.

Rasovszky Kristóf a hatodik, Hambardzumyan Arshak pedig a 13. helyen végzett.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 indulónak.

Az elején Rasovszky állt az élre, sokáig ő vezette a mezőnyt, de a legjobbakat mindössze néhány másodperc választotta el egymástól.

Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Marc-Antoine Olivier tudta tartani vele a tempót.

A két úszó őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban rá tudott tenni egy lapáttal és riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A különbség ugyan szemmel is látható volt kettejük között, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett.

„Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt hogy, ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni” – nyilatkozott az M4 Sport stábjának Betlehem, aki Rasovszky 2018-as sikere után lett a kontinensviadal legjobbja.

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott az élen. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasszal, és bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben.

Eredmények: nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, Európa-bajnok:

Betlehem Dávid 53:28.3 perc

2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7

3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8

...6. Rasovszky Kristóf 53:36.7

...13. Hambardzumyan Arshak 55:11.7

Fábián Bettina bronzérmes

Fábián Bettina bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

A 19 éves magyar versenyző – aki ott lesz a párizsi olimpián – óriási hajrában harcolta ki a harmadik helyet, és pályafutása során először állhat dobogóra egyéniben világversenyen.

A szám másik magyar indulója, Szimcsák Mira a nyolcadik lett.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesíteniük az indulóknak. A bemutatásnál vált hivatalossá, hogy a pályafutása utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna nem ugrik vízbe.

A két magyar szinte egészen a hajráig a középmezőnyben helyezkedett el, majd Fábián elképesztő hajrába kezdett, és végül az utolsó métereken megelőzte spanyol riválisát.

„Nagyon szerettem volna dobogóra állni egyéniben is, örülök, hogy ilyen jól sikerült a hajrá és a spanyol lányt le tudtam nyúlni, pedig nagyon próbálkozott a könyökével. Nagyon elfáradtam, nem esett jól ez az úszás, de megint sokat tanultam és megyek előre” – nyilatkozott az M4 Sportnak Fábián Bettina, akinek párja, Betlehem Dávid néhány órával korábban Európa-bajnok lett ezen a távon, szerdán pedig harmadik volt az olimpiai számban, 10 kilométeren.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:

Leonie Beck (Németország) 58:25.3 perc

2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 58:26.5

3. Fábián Bettina 58:28.7

...8. Szimcsák Mira 58:39.9

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×