eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A bronzérmes Bethlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Öldöklő küzdelemben Eb-bronzérmes Betlehem Dávid

Betlehem Dávid bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

A 20 éves magyar versenyző óriási csatában, célfotóval végzett a harmadik helyen az olimpiai számban, ezzel pályafutása első egyéni dobogós helyezését szerezte felnőtt világversenyen.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen hat, egyenként 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 indulónak.

A férfiak küzdelmeire megérkezett az eső, Betlehem, akárcsak a 2022-es római kontinensviadalon, ezúttal is rögvest az elején az élre állt, és óriási iramot kezdett diktálni.

A harmadik kör elején aztán a sportág két világklasszisa, a regnáló világbajnok Rasovszky Kristóf és a 2022-es budapesti vb-győztes olasz Gregorio Paltrinieri vette át a vezetést. A táv feléhez érkezve összeállt az elit, azaz a magyarok, az olaszok és a franciák, a hat versenyzőt kevesebb, mint öt másodperc választotta el egymástól.

Az utolsó körre fordulva Paltrinieri vezetésével a három olasz megpróbálta „megrántani” az élmezőnyt, de szinte mindenki – köztük a két magyar is – felvette a kesztyűt, így 1000 méterrel a cél előtt öldöklő volt a küzdelem.

A hajrában Paltrinieri egy másik „útvonalat” választva faképnél hagyta a mezőnyt – még a tv-s közvetítésben is csak percekkel később mutatták meg –, miközben Betlehem és Rasovszky tempózott a nagyobb boly élén. A 29 éves olasz így nagy fölénnyel diadalmaskodott, mögötte több mint 20 másodperc lemaradással érkezett meg az élmezőny többi tagja, négyen gyakorlatilag egyszerre csaptak célba, így a célfotó döntött, Betlehem néhány perccel később hivatalosan harmadik lett.

Rasovszky végül kilencedikként ért célba.

„Nagyon örülök, hogy meglett ez a bronz. Az elején szokás szerint elindultam, aztán szerettem volna átadni a vezetést, de szinte senki sem akart az elejére jönni. A hajrában nagyon gyors tudtam lenni, a hosszú egyenesben pedig több embert is megelőztem. Boldog vagyok, hogy a sok negyedik, ötödik hely után végre fent állhatok a dobogón” – nyilatkozta az M4 Sportnak Betlehem.

Hozzátette, az utolsó körben sokáig azt hitte, az élen halad, a másik úton úszó Paltrinierit ugyanis kitakarta a bírók hajója, így ő teljesen elveszett a látótérből.

Rasovszky Kristóf elmondta, néhányan - főként azok, akik nem jutottak ki az olimpiára - rendkívül sportszerűtlenül viselkedtek a viadal alatt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy "ne legyen tiszta a verseny".

„Remélem, akik ott lesznek az olimpián, tudják, mi az a fair play, én pedig bízom benne, hogy nekem visszaad valamit az élet” – fűzte hozzá az ötkarikás ezüstérmes, aki megjegyezte, a 2021-es tokiói játékok előtt is érem nélkül maradt a kontinensviadalon, így „nincs világvége”.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km, Európa-bajnok:

Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:49:19.6 óra

2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:49:41.0

3. BETLEHEM DÁVID 1:49:41.2

...9. RASOVSZKY KRISTÓF 1:49:53.8

korábban:

nyíltvízi úszás, nők, 10 km, Európa-bajnok:

Leonie Beck (Németország) 2:00:54.8 óra

2. Barbara Pozzobon (Olaszország) 2:00:54.9

3. Giulia Gabbrieleschi (Olaszország) 2:00:58.5

.5. FÁBIÁN BETTINA 2:01:03.9

.7. SZIMCSÁK MIRA 2:01:14.0

...18. OLASZ ANNA 2:03:31.2

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×