eur:
395.6
usd:
368.85
bux:
70449.17
2024. június 24. hétfő Iván
Sakkozás, Forrás: Getty Images
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman / Getty Images

Megerősödött csapattal készül a magyar válogatott a sakkolimpiára

Rapport Richárd és Lékó Péter visszatért a magyar sakkválogatottba.

Szeptemberben Budapesten lesz az idei sakkolimpia, ami a sportág legnagyobb eseménye, és amit Magyarország a múltban a férfiaknál egyszer, a nőknél kétszer nyert meg - írja a Telex. Kimondott cél, hogy ezen az olimpián a legerősebb magyar csapat szerepelhessen. A csapat új, világklasszis tagjait a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám mutatta be. Elöljáróban elmondta, hogy az elmúlt 13 hónapban sok beszélgetésen vannak túl a sportág szereplőivel, és most az eredményekről szeretne beszélni.

„A sakk egy komoly sport, mert minden lépésnek következménye van. A célunk egy erős válogatott, és Lékó Péter ehhez garancia lehet” – vezette fel. A kétszeres olimpiai ezüstérmes Lékó kifejtette, hogy érezte, kialakulhat egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat, de lehet, hogy már későn. Sajnálta is, hogy túl későn vették fel vele a kapcsolatot.

„Csodával határos módon jött össze a dolog. Ameddig lehetett, álltam a sarat, hogy nem jövök. Megindító pillanat volt, amikor éreztem, mennyire engem akartak. Április végén tartottam egy edzőtábort, és közben beindultak a dolgok. Voltak egy utolsó feltételem, és köszönöm a bizalmat, hogy ezt teljesítették, és örülök, hogy itt vagyok ismét a válogatottban. Utolsó versenypartim 2019-ben volt, utána már csak egy-egy csapatbajnokin játszottam. Küzdeni szeretnék, azt a tudást, ami bennem van, szeretném átadni. Ricsi az első táblás, én a kettesen lesz megérzésem szerint, de a lényeg, hogy az ország rendelkezésére állunk. Ebben az öt évben, ha nem is játszottam, készültem”

És hogy mi volt az utolsó feltétel? Schmidt szerint kényes és értelmezhetetlen helyzet alakult ki tavaly, amire megoldást kellett találniuk. Hozzátette, hogy fontos erkölcsi küldetés is volt ebben. Nagyon kevesen hittek abban, amikor ebbe a munkába belevágott, hogy Rapport Richárd visszatérhet, és nem román színekben folytatja. „Rég várt pillanat érkezett el az életemben, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Sokáig úgy éreztem, hogy nem voltam fontos a szülőhazámnak. Most úgy látszik, értéket fedeztek fel bennem, aminek örülök” – jelentette ki Rapport Richárd, aki azt is elismerte, nagy kő leesett a szívéről, hogy visszatérhet, mert egy keserédes érzés nem a szülőhazáját képviselni. Az olimpia egy jó kezdet lehet.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×