eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: The flag of the Paris 2024 Olympic Games is seen near the French national flag and the European flag at the entrance of the Elysee Palace during the first weekly cabinet meeting following a government reshuffle at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot / Getty Images

Nemzetközi Olimpiai Bizottság: Párizsban teljes lesz a nemi egyenlőség

A párizsi nyári ötkarikás játékokon, az olimpiák történetében eddig példátlan módon teljes lesz a nemi egyenlőség, miután azonos számban indulnak férfi és női sportolók.

A NOB emlékeztet rá, hogy a női sportolóknak az 1900-as - első párizsi - olimpián, ahol először vettek részt, 2,2 százalékos volt a részvételi arányuk. Azóta folyamatosan emelkedett a számuk, és legutóbb, 2021-ben, Tokióban már elérte a 48 százalékot, ami jelentős előrelépés volt - szögezte le kiadványában az olimpiai mozgalom vezető testülete, hangoztatva, hogy

"Párizs 1900 után 124 évvel később ismét történelmet ír".

A statisztika szerint az újkori játékok történetében csupán két alkalom volt, amikor a nők részvétele jelentősen csökkent: St. Louisban, 1904-ben 0,9, Berlinben, 1936-ban pedig 8,4 százalékos volt a részvételi arányuk.

Thomas Bach elnököt idézve a NOB-anyagban hangsúlyozzák: "a nők a sportban folytatott küzdelemben eljutottak az idei paritásig, és minden szakágban bemutatják értéküket". Bach szavai szerint "hamarosan megünnepeljük az egyik legfontosabb pillanatot a nők olimpián és általában a sportban való részvétele történetében". Hozzátette:

"várjuk a 2024-es párizsi játékokat, amelyen látni fogjuk az olimpiai mozgalom úttörő erőfeszítéseinek eredményeit. Ez a mi hozzájárulásunk a nemek közötti egyenlőbb világhoz."

A NOB azt is írja, hogy a francia fővárosban az ötkarikás sportprogram a nemek közötti eddigi legkiegyensúlyozottabb képet fogja mutatni, a 32 sportágból 28-ban teljes a nemek közötti egyenlőség, s az érmek elosztása is igazságos: 152-t osztanak ki a női, 157-et a férfi és 20-at vegyes versenyszámokban.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×